Leiders Rode Khmer voor het eerst veroordeeld voor genocide

Bron © BELGA
  • Nuon Chea.

Een door de Verenigde Naties gesteunde rechtbank heeft vrijdag twee leiders van de Rode Khmer veroordeeld voor het plegen van een genocide in Cambodja. Het is de eerste keer dat figuren uit de omgeving van Pol Pot schuldig werden bevonden aan het elimineren van minderheidsgroepen in de jaren 70 van de vorige eeuw.

De 92-jarige Nuon Chea en de 87-jarige Khieu Samphan werden door een rechtbank in Phnom Penh voor een tweede keer veroordeeld tot levenslange celstraffen. In 2014 kregen ze al levenslang voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid toen het ultracommunistische regime tussen 1975 en 1979 aan de macht was.

Chea wordt gezien als de “loyale rechterhand” van Pol Pot, die “kennis had over alle activiteiten van de partij” vanwege zijn hoge functie binnen het regime als plaatsvervangend partijsecretaris van de Rode Khmer. Hij en Samphan, het staatshoofd onder het regime, werden beiden schuldig bevonden aan genocide tegen de etnische Vietnamezen in Cambodja, misdaden tegen de mensheid en het schenden van de Conventies van Genève. Chea werd ook schuldig bevonden aan genocide tegen de minderheidsgroep van de Cham-moslims.

Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer onder dictator Pol Pot kwamen 1,7 miljoen mensen om door uithongering, martelingen, executies en gedwongen arbeid.

AANGERADEN