Sieg De Doncker: “Ik heb nooit durven toegeven dat ik dyslexie heb”

Bron © Qmusic

Speciaal voor Rode Neuzen Dag heeft Qmusic-dj Sam De Bruyn een podcast gelanceerd: De Klas van Sam. Elke week trekt hij naar de middelbare school van een bekende Vlaming. Daar praten ze een lesuur lang over hun tijd op school. Deze week krijgt Sam gezelschap van Sieg De Doncker in de school waar hij sportleerkracht was: Campug Redingenhof in Leuven.

Tijdens het gesprek geeft Sieg De Doncker toe dat hij dyslexie heeft. Iets wat hij nooit heeft durven toe te geven, zo zegt hij zelf.

“Bijna niemand gaat dat weten van mij, maar er is bij mij dyslexie geconstateerd”, zegt Sieg De Doncker. “Al is het niet in extreme vorm. Ik lees alleen wat trager en maak fouten. Ik zat in het derde leerjaar en we hadden dictee. De juffrouw las voor en ik moest schrijven, maar dat ging allemaal te snel voor mij. Ik kon geen twee dingen tegelijk. Ik ben dan getest en ik heb dus dyslexie.”

Hoe hij daar dan mee omging op school? “Je wilt dat niet toegeven, want je wil niet anders zijn dan andere leerlingen. Je probeert niet op te vallen, want speciaal wordt vaak afgestraft als leerling. Ze vroegen dan in de les: wie heeft er dyslexie? Ik keek rond en niemand stak zijn hand op, dus ik deed dat ook niet. Dat is van: kijk naar mij, ik heb het. Je moest dan ook in een andere klas gaan zitten tijdens examens. Ik wou dat niet, want dan was ik weer ‘de speciale’. Tot ik op deze school kwam, want toen staken zes leerlingen hun hand op bij de vraag of iemand dyslexie had. Pas dan heb ik het durven te zeggen. Ik heb er mij nooit proberen achter te verschuilen. Ik heb gewoon geprobeerd een manier te vinden om er mee om te gaan.”

Sieg De Doncker: “Ik heb nooit durven toegeven dat ik dyslexie heb”
Foto: Qmusic
Door nadb