Speurders willen tot 135 lichamen laten opgraven in ons land

Speurders willen tot 135 lichamen laten opgraven in ons land Foto: credit

De Cel Vermiste Personen gaat proberen om 135 anoniem begraven lichamen alsnog te identificeren. Het gaat om mannen en vrouwen die sinds 1975 in ons land werden begraven.

LEES OOK. Van riante villa naar anoniem graf. En waarom ging ze nog naar Parijs? Het mysterie van Corrie (+)

De identificatie van Corrie van der Valk is het tweede grote succes van de Cel Vermiste Personen in korte tijd. “De Vietnamese vrouw uit Geluwe die vermoord en verkoold was, konden we al identificeren. En nu deze zaak. Dat gebeurde allemaal dankzij de DNA-bank voor vermiste personen waar we sinds juli dit jaar over beschikken.”

“In het geval van Corrie van der Valk hadden we eigenlijk geen enkel aanknopingspunt meer. Het dossier was vernietigd nadat men toen, zo veel jaren geleden, had geoordeeld dat het wellicht om een zelfmoord ging. We hadden geen aanknopingspunten. We hebben haar eigenlijk op goed geluk opgegraven. Het resultaat kon niet beter zijn.”

LEES OOK. Hoe de moord op Vietnamese vrouw in Geluwe na twee jaar opgelost werd

De veelgeprezen maar zwaar onderbemande Cel Vermiste Personen, die met een tiental personen de boel draaiende houdt, zal de komende maanden enjaren nog meer zaken proberen op te lossen met gebruik van de databank. “We nemen het erbij omdat nabestaanden het recht hebben om te weten wat er met hun familielid gebeurd is, zelfs als het heel lang geleden is.”

Het merendeel van de anoniem begraven mensen zijn mannen. De vrouwen vormen een kleine minderheid. Anonieme lichamen worden steeds begraven op het kerkhof van de gemeente waar ze aangetroffen zijn. 
 

Door cds