Dode bij Franse protesten om hoge brandstofprijzen: vrouw panikeert bij blokkade en rijdt in op manifestanten

Foto: REUTERS

In Frankrijk hebben de “gilets jaunes” zaterdag meer dan 2.000 protestacties georganiseerd, waaraan 244.000 mensen deelnemen. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aan. Ze protesteren tegen de stijgende brandstoftaksen. Bij de protesten viel ook een dodelijk slachtoffer: een vrouw stuitte op een blokkade en reed in paniek op betogers in. Ook op andere plaatsen in Frankrijk vielen in totaal meer dan 100 gewonden bij incidenten.

De “gilets jaunes” hebben zaterdag meer dan 2.000 protestacties georganiseerd in Frankrijk, waaraan 244.000 mensen deelnemen. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aan. Ze protesteren tegen de stijgende brandstoftaksen. Parijs zit muurvast en verschillende grote snelwegen zijn volledig afgesloten door blokkades. De acties verliepen niet zonder incidenten.

Dode bij Franse protesten om hoge brandstofprijzen: vrouw panikeert bij blokkade en rijdt in op manifestanten
‘Gele Hesjes’ verzamelen zaterdagochtend in de Franse hoofdstad, Parijs. Foto: AP

Dodelijk ongeval

In het Franse departement Isère, nabij Pont de Beauvoisin is het bij zo’n blokkade gruwelijk fout gelopen.

Volgens BFM TV was een moeder met haar dochter op weg naar de dokter. Onderweg kwam ze een blokkade van ‘Gele Hesjes’ tegen. De manifestanten weigerden haar door te laten en klopten op het dak van haar wagen. Vervolgens is de vrouw in paniek geraakt en heeft ze plankgas gegeven. Daarbij reed ze een vrouw van middelbare leeftijd aan. De manifestant raakte dodelijk gewond en is intussen overleden.

De bestuurder is opgepakt en is in shock. “Dit is een tragedie voor iedereen”, reageerde de minister van Binnenlandse Zaken Castaner. Hij roept de betogers op om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. In heel het land hebben andere ‘gilets jaunes’ al een minuut stilte gehouden.

Andere incidenten

Ook op andere plaatsen raakten maar liefst 106 mensen gewond, onder wie minstens drie ernstig. Zo werd in Arras (Pas-de-Calais) een voetganger omvergereden. “Men heeft me ook gemeld dat er in in Sélestat een ongeluk is gebeurd met ernstige gevolgen, maar het slachtoffer is niet overleden”, zei Castaner na een videoconferentie. Volgens de prefectuur Bas-Rhin, waar Sélestat gelegen is, is de betrokkene slechts lichtgewond. Het gaat om een 45-jarige vrouw, waarbij een auto over haar voet reed. Ze raakte daarbij gewond aan de enkel en werd naar het ziekenhuis gebracht.

In Hazebroek raakten zaterdagochtend twee manifestanten lichtgewond, toen een bestuurder van wie de wagen werd geblokkeerd de stoep opreed. Ook in de gemeente Capendu en de gemeente Cuers in het departement Var werd telkens één manifestant aangereden. De drie betrokken bestuurders werden aangehouden.

In Grasse, in het departement Alpes-Maritimes, probeerde een automobilist een versperring op een rondpunt open te breken, en verwondde daarbij een politieagent lichtjes. Ook hij werd aangehouden.

Bij een manifestatie in Straatsburg is een motorrijder van de Franse politie gewond geraakt toen hij werd aangereden. Het slachtoffer heeft verschillende breuken en ligt in het ziekenhuis.

(lees verder onder tweet)

52 personen aangehouden

De minister zei dat de interventiediensten moesten ingrijpen op vijf plaatsen: de brug van Normandië, de Mont Blanc-tunnel op de A16 ter hoogte van Groot-Sinten, op de A31 in Meurthe-et-Moselle en op de A9 bij Nîmes. De ordetroepen hielden 52 mensen aan voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden te doorbreken. Zeker 38 van hen werden in voorhechtenis genomen.

Castaner en staatssecretaris Laurent Nunez drukten hun droefheid uit over de dood van de vrouwelijke manifestant. “Dit tragische ongeluk illustreert de risico’s van het organiseren van niet-aangegeven demonstraties op de openbare weg”, zeiden ze.

Gele Hesjes protesteren tegen de hoge brandstofprijzen

De Fransen voeren zaterdag massaal protest tegen de hoge brandstofprijzen in hun land. Volgens de website blocage17novembre.com, die alle geplande acties weergeeft op een kaart, organiseren mensen een duizendtal acties verspreid over Frankrijk. Het gaat om (filter)blokkades of langzaamaanacties op grote kruispunten en soms zelfs snelwegen. Om en rond Parijs is er sprake van een regelrecht verkeersinfarct. De actievoerders kregen de bijnaam “gele hesjes”.

(Lees verder onder de foto)

Dode bij Franse protesten om hoge brandstofprijzen: vrouw panikeert bij blokkade en rijdt in op manifestanten
Foto: REUTERS

Op een jaar tijd steeg de prijs van diesel in Frankrijk met 23 procent en die van benzine met 15 procent. De toename is vooral te wijten aan de hogere prijs voor ruwe olie, maar het ongenoegen van de Fransen richt zich echter op de overheid. Die steekt, door de accijnzen op brandstof ongeveer 60 procent van de kostprijs in eigen zak. Bovendien voert de regering van president Emmanuel Macron op 1 januari een verhoging van de accijnzen door - in de strijd tegen de klimaatverandering - waarvan ze ondanks het protest niet van wil afwijken.

LEES MEER. “Gele hesjes” organiseren bijna 800 blokkades in Frankrijk tegen de hoge brandstofprijzen

Ook in ons land protest

Ook in ons land vindt het protest van de ‘gele hesjes’ weerklank. Gisteren al werden enkele brandstofdepots in Wallonië geblokkeerd door actievoerders. Het gros van de depots werd intussen vrijgegeven, maar in Feluy gaan de acties door. Enkele tientallen actievoerders in gele hesjes blokeren er de toegang tot de raffinaderij van Total in het Henegouwse Feluy. Ze delen ook pamfletten uit aan automobilisten. De lokale politie van de zone Mariemont is ter plaatse. Op vraag van de directie van de petroleumgroep, traden vrijdag deurwaarders op om dwangsommen op te leggen in geval van voortzetting van de blokkades.

“We hebben geen risico op brandstoftekorten vastgesteld”, aldus een woordvoerder van de Total groep. “De toestand wordt van nabij gevolgd en onderzocht. Wij vragen automobilisten echter in elk geval om hun gebruiksgedrag niet te wijzigen en naar de tankstations te snellen, dat kan een katalysator zijn voor een tekort”.

In Doornik verzamelden zaterdag rond 7.45 uur al een 50-tal mensen op de site Tournai-Expo, nabij de E42, om deel te nemen aan een protestactie tegen de verhoging van de brandstofprijzen.

Door adm