Filip Watteeuw stelt Mathias De Clercq voor keuze: burgemeester, maar dan wel een prijs betalen aan het kartel?

Bron © eigen berichtgeving, belga

Foto: fvv

Gent -

Filip Watteeuw (Groen) stelt Mathias De Clercq (Open VLD) voor de keuze: zelf burgemeester worden en een prijs betalen aan het kartel of een groene burgemeester met een bonus voor Open VLD. De twee lijken naar elkaar toe te groeien, maar ook dit keer belandde alles op de straatstenen.

De onderhandelingen tussen het Gentse kartel SP.A-Groen en Open VLD en CD&V gaan hun zesde week in. De puzzel van de posten blijft de boel blokkeren.

Nadat het kartel vorige week met veel misbaar een voorstel van het kamp De Clercq publiekelijk afschoot, was het nu de beurt aan Filip Watteeuw om te antwoorden. De Groen-kopman maakte zaterdag onder vier ogen een tekst met twee voorstellen over aan De Clercq.

Net zoals het eerste voorstel van De Clercq belandde ook de voorstellen van Watteeuw maandagavond onverwachts op de straatstenen, terwijl beiden naast elkaar op de banken van de Gentse gemeenteraad zaten. De sfeer in het stadhuis was te snijden. Discreet onderhandelen blijkt onmogelijk in Gent.

Keuze voor De Clercq

Watteeuw stelt De Clercq in zijn voorstel voor de keuze: een blauwe burgemeester met een overwegend groene ploeg die grote portefeuilles krijgt of burgemeester Watteeuw met een sterkere liberale schepenploeg. Wie de sjerp wil, moet dat betalen aan het andere blok.

Voor Mieke Van Hecke is geen plaats in het voorstel van Watteeuw. Blauw kan in het voorstel van Watteeuw wel haar gezicht houden en mag haar bevoegdheden zoals haven, financiën en werk houden.

Tegenvoorstel

De Clercq deed maandagochtend een tegenvoorstel. Daarbij blijft hij de nieuwe burgemeester en blijft Mieke Van Hecke aan boord, maar wordt afgestapt van de ‘slanke’ bestuursploeg met maar negen posten. Dat was het eerste voorstel van Open VLD. Het kartel zou nu toch zes of zeven bestuurders mogen krijgen in een ploeg met elf posten.

Beide voorstellen belandden maandag kort na 19 uur op de nieuwssites en in VTM Nieuws, tot grote frustratie van de onderhandelaars in Gent. Het was maandagavond niet duidelijk hoe het nu verder gaat. Officieel wil geen enkele partij iets kwijt.

Water blijft diep

De twee kampen lijken naar elkaar toe te groeien door het uitwisselen van voorstellen. Eens daar een deal over is, kan het snel gaan. Filip Watteeuw en Mathias De Clercq zaten maandagavond na afloop van de gemeenteraad kort opnieuw samen in het stadhuis van Gent.

Maar het water blijft diep. De rol van CD&V is voor het kartel nog steeds een breekpunt. En dat ook deze voorstellen werden gelekt in de media – midden in een zitting van de gemeenteraad dan nog – toont dat het vertrouwen tussen de vier partijen zoek blijft. Week na week bruskeren de onderhandelende partijen elkaar door te lekken of verklaringen af te leggen in de media.

De kans dat een akkoord voor deze week is, lijkt klein. De Gentse coalitiepartijen moeten eerst de brokken lijmen, opnieuw.

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent