Hier sneuvelt het cordon sanitaire zeker niet: CD&V zegt njet tegen Vlaams Belang

  • Stefan De Kock, Lijst van de Burgemeester: “Er zijn geen vooruitzichten meer. Wij nemen nu het initiatief.”
Denderleeuw -

CD&V gaat niet rond de tafel zitten met Vlaams Belang om een coalitie te vormen in Denderleeuw. Daardoor is een rechtse coalitie met Vlaams Belang niet meer mogelijk en ligt de weg open voor een coalitie van Lijst van de Burgemeester en CD&V met Groen en/of N-VA.

Vlaams Belang haalde op 14 oktober ruim 26 procent van de stemmen en werd daarmee de grootste partij in Denderleeuw. Om een coalitie te vormen, keek lijsttrekker Kristof Slagmulder naar CD&V en N-VA.

“Ik wou niet onbeleefd zijn”

N-VA-voorzitter Johan Duyck gaf eerder al aan in te gaan op de uitnodiging van Vlaams Belang voor een verkennend gesprek. “Het zou onbeleefd zijn om de uitnodiging te weigeren. Maar samen een coalitie vormen, is natuurlijk nog iets helemaal anders”, zei hij.

Gisteren maakte CD&V bekend dat de partij niet rond de tafel wil zitten met Vlaams Belang. Meteen vegen de christendemocraten de plannen van Slagmulder (Vlaams Belang) om een rechtse coalitie te vormen van tafel.

“Er komt er geen gesprek”, zegt CD&V-voorzitter Karel Marchand. “We staan als partij ideologisch nog een grotere stap verwijderd van Vlaams Belang dan van N-VA. We begrijpen het signaal van de kiezer, maar zien geen oplossing in gemoederen ophitsen en de allochtone gemeenschap beschuldigen.”

Slagmulder is verontwaardigd. “Jan De Nul wou wel met Vlaams Belang praten in 2013.”

Opportunisme

“Dit is nu puur opportunisme om een schepenambt binnen te rijven”, aldus nog Slagmulder. “CD&V geeft ons geen eerlijke kans om te spreken over de inhoud. Die partij neemt de kiezer niet serieus door een coalitie met de linkse partij Groen te prefereren. Ik wil De Nul waarschuwen: hij is, net als zijn partij, al heel wat stemmen verloren en Vlaams Belang zal blijven groeien, waardoor we een situatie zullen krijgen zoals in Ninove.”

Door de beslissing van CD&V ligt de weg nu open voor een coalitie van de Lijst van de Burgemeester (LvB) en CD&V met Groen en/of N-VA.

Nog geen witte rook

Stefan De Kock, voorzitter van LvB, zegt gesprekken te zullen opstarten. “Er zijn geen vooruitzichten meer vanuit Vlaams Belang. Daarom zullen wij nu het initiatief nemen. We bekijken welke combinaties, ook inhoudelijk, mogelijk zijn en beginnen te praten.”

Lijsttrekker voor Groen Andy Depetter is niet verbaasd over de keuze van CD&V. “We moeten in het achterhoofd houden dat een meerderheid van de kiezers niet op extreemrechts heeft gestemd. Ik heb al met verschillende politici gepraat, maar momenteel is er nog geen witte rook. De Lijst van de Burgemeester heeft nog de mogelijkheid: samen met CD&V een coalitie vormen met ons, met N-VA of misschien wel met beide. Als we de kans krijgen, willen we graag mee besturen om zaken te veranderen.”

Door Elke Meert