Van het veld recht naar het restaurant

© DVH

Voortaan kunnen winkeliers en koks van restaurants in de binnenstad kraakverse groenten, fruit, zuivel, vlees en drank bestellen die hooguit dertig kilometer verder zijn geteeld, gekweekt of bereid. Dat kan op één online marktplaats.

Geert Neyt

Voor particulieren bestaan al tal van initiatieven om lokale producten rechtstreeks bij de boer te kopen. Maar voor grote spelers zoals restaurants en winkels bestond nog geen structurele samenwerking.

Vanier, Gents voor “van bij ons”, brengt daar verandering in. Boeren uit Oost-Vlaanderen kunnen op dat webplatform hun producten aanbieden aan afnemers uit de Gentse binnenstad.

Wurgcontract

“De boeren zijn tevreden omdat zij onder een wurgcontract van een grootwarenhuis uit kunnen. En winkeliers en restauranthouders zijn blij dat ze de leveringen kunnen bundelen”, zegt Veronique Boussé van Vanier. “Bovendien is het leuk dat de kok in zijn keuken en de boer op zijn veld elkaar echt kunnen leren kennen en samen hun product en service kunnen verbeteren.”

Daarnaast staat ook duurzaamheid centraal: tussen veld en bord bevinden zich zo weinig mogelijk ((3 tot 30) voedselkilometers, de producten zijn seizoensgebonden en afval wordt beperkt. Om die reden kunnen nieuwe deelnemers rekenen op een financieel duwtje van de Stad Gent.

Vanier gaat van start met 35 producenten en afnemers. “Maar we hopen op termijn ook grootkeukens in scholen en ziekenhuizen ertoe te overhalen in zee te gaan met lokale producenten”, zegt mede-initiatiefnemer Laurence Claerhout. “We zoeken al uit hoe we gewassen en voorgesneden groenten en fruit kunnen aanbieden, wat voor grootgebruikers belangrijk is.”

1. Microgroenten: Pachagreens

© DVH

Als hij kon, zou uitbater Arno De Mol(links) van het vegetarische eethuis Lokaal in de Brabantdam alleen maar plaatselijke producten in zijn gerechten verwerken. Als zijn zaak niet open is, gaat hij zelf groenten oogsten op het veld. “En ik wil mijn gft-afval teruggeven aan de boer om te composteren.”

Een van zijn leveranciers is Pachagreens, een kwekerij van microgroenten in Desteldonk. “Ik werk helemaal alleen,” zegt Tom de Windt, “en heb dus geen tijd om op mijn eentje klanten te beleveren in Gent. Maar via Vanier hoef ik me niets aan te trekken van logistiek en administratie. ”

Ook de filosofie van duurzaamheid spreekt hem aan. “Geen restafval, geen chemicaliën, beperkt transport: dit is waar ik allemaal voor sta.”

2. Varkens: Bedrijf Noyen

© DVH

Het familiebedrijf Noyen staat al vier generaties bekend om zijn paardenlookworst. Maar jongste telg ­Philippe en zijn vader Johan zijn ook niet vies van varkensvlees. “De varkens worden op biologische wijze gekweekt in Zwalm en daarvoor willen wij een eerlijke prijs geven aan de boer, zonder ook de consument op kosten te jagen.”

Noyen zoekt nog naar manieren om honderd procent van het aangekochte varken te verwerken. “Wat me het meest aanspreekt aan Vanier, is dat je de klant persoonlijk leert kennen. We kunnen allebei leren van elkaar.”

3. ZUIVEL: DE GENTSE ZUIVELHOEVE

© DVH

Wout Haeck en zijn moeder Linda startten pas zes maanden geleden hun melkbedrijf De Gentse Zuivelhoeve. 120 melkkoeien en 80 stuks jong vee grazen in de schaduw van Volvo Trucks. Wat ze niet verkopen als melk en room, wordt verwerkt in yoghurt, plattekaas en desserts zoals chocolademousse (zie foto). Ze mikken vooral op horeca en retail voor hun room en melk.

“Voor ons is Vanier een unieke kans om zelf een eerlijke prijs te mogen bepalen”, zegt Wout. “Grootwarenhuizen drukken immers altijd de prijs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten