SP.A roept Mathias De Clercq op tot “realiteitszin”: “De knoop kan snel doorgehakt worden”

© Photo News

“De knoop kan snel doorgehakt worden, maar dan moet de realiteitszin terugkeren.” SP.A riep Mathias De Clercq (Open VLD) woensdag via de televisiecamera’s op om de voorstellen van Filip Watteeuw (Groen) voor een nieuwe bestuursploeg in Gent te aanvaarden.

Bert Staes

Eén blok de burgemeester en twee schepenen, het andere blok zeven schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad. Kies maar aan welke kant Open VLD wil staan. Dat was in grote lijnen het voorstel dat Filip Watteeuw (Groen) afgelopen weekend deed aan De Clercq.

De liberaal reageerde met een voorstel waarbij nog een extra schepenpost werd gecreëerd voor het blok van de burgemeester. Lees: voor CD&V. Watteeuw en De Clercq zaten er woensdag opnieuw over samen, onder vier ogen. Maar een deal is er nog steeds niet.

Bij de kampen van Watteeuw en De Clercq werd woensdag radiostilte ingelast. Maar Joris Vandenbroucke, een van de Gentse onderhandelaars van SP.A, sprak wel, voor de televisiecamera’s van Villa Politica. Vandenbroucke is fractieleider van de socialisten in het Vlaams Parlement.

Veel eisen

“De realiteitszin is ver zoek”, zei de SP.A’er over het tegenvoorstel van De Clercq. “Hij eist veel bevoegdheden, de sjerp en de CD&V erbij. Open VLD heeft fors gewonnen bij de verkiezingen, dat erkennen wij. Maar het is niet zo dat ze een absolute meerderheid hebben gehaald.”

Vandenbroucke hoopt dat Watteeuw en De Clercq “de situatie los kunnen trekken”. “Wij willen heel graag dat het lukt met de liberalen. Dat is waarom de deur nog niet dicht is geslagen. Maar daarvoor moet de realiteitszin terugkeren. Mathias De Clercq kan onmogelijk al zijn eisen ingewilligd zien.”

“Filip Watteeuw heeft een inhoudelijk verhaal op tafel gelegd met duidelijke liberale accenten. De verdeling kan niet evenwichtiger zijn. De knoop kan snel doorgehakt worden, als men de redelijkheid van het voorstel inziet.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent