Tweedaags festival met voorleesmarathon, belevingsexpo en leestest

Ontdek in De Krook welk soort lezer u bent

© if

© if

1 / 2

Voorleesweek deze week, wat betekent dat zowat in alle scholen van het land ouders en grootouders opgetrommeld worden om te gaan voorlezen. Maar ook de stadsbibliotheek De Krook stapt mee in het verhaal. Vrijdag 23 en zaterdag 24 november heeft in De Krook onder de titel Daarom Lees Ik een tweedaags festival vol leesplezier plaats. Het programma van vrijdagavond is volzet, maar zaterdag zijn er nog tal van activiteiten, waaronder een voorleesmarathon voor kinderen. Lezers kunnen via een kleine test ook te weten welk soort lezer ze zelf zijn.

Rudy Tollenaere

In het Krookcafé vraagt Eva De Groote vrijdagavond aan een reeks bekende mensen welk boek hen de wereld anders deed bekijken, welk boek van het woord de daad maakte. Het zijn Dirk De Wachter, Alicja Gescinska, Peter Verhelst, Heleen Debruyne, Khalid Benhaddou en Assita Kanko die daar een antwoord zullen op geven. Dat onderdeel is dus volzet.

Maar het gros van de evenementen heeft zaterdag plaats. Eén van die activiteiten is ietwat gelijkaardig aan de activiteit van vrijdag. Lies Steppe (Klara) interviewt een aantal wetenschappers van de UGent over de roman waardoor ze op een andere manier naar hun vakgebied kijken. Staan op haar lijstje: Paul Verhaeghe, Eva Brems, Johan Braeckman, Piet Hoebeke, Hetty Helsmoortel, en Sofie Van Bauwel.

Van10 tot 19 uur heeft in De Krook ook een voorleesmarathon plaats. Verspreid over de dag komen verschillende leeftijdsgroepen aan bod. Die krijgen verhalen te horen zoals ‘Wolf en hond’ (Sylvia Vanden Heede), ‘De ridder die niet slapen wilde’ (Randall Casaer) en uiteraard maken we ook tijd voor Sint en zijn pieten met o.a. Sint op komst!’ (Mattias De Leeuw).

Welk soort lezer ben ik?

De onderzoeksgroep Cultuur & Educatie (UGent) definieerde op basis van internationaal onderzoek 8 grote leesmotivaties. Zoals: om geraakt te worden door het verhaal, om bij te leren of om even de realiteit te ontvluchten. Uitgaand daarvan ontwikkelden ze een korte multiplechoicetest waarmee men zijn eigen leesprofiel kan ontdekken. Bovendien krijg je suggesties voor activiteiten van het leesfestival die passen bij je leesprofiel.

Zo is er de gelukzoeker. Voor hem/haar zijn boeken essentieel om zich goed te voelen. De gelukzoeker geniet er mateloos van te vertoeven in de wereld van een boek. De gelukzoeker leest ook boeken om stil te staan bij wie hij is en tot rust te komen. Hij leest het liefst boeken die de fantasie prikkelen of die een andere kijk geven op problemen. Lezen is voor jou een geneesmiddel tegen de kwaaltjes van het leven.

Een tweede type lezer is de ontdekker. Die is nieuwsgierig van aard en wil altijd graag iets bijleren. Lezen is voor de ontdekker belangrijk omdat het de mensen slimmer maakt. De ontdekker leest het liefst boeken die de honger naar kennis stillen. Lezen is voor de ontdekker nieuwe interesses ontdekken en daarover alles te weten komen. En zo zijn er acht leesprofielen. Negen eigenlijk: diegene die niet in één van de acht vakjes past. Die verschilende soorten lezers kan men overigens ook ontdekken in de belevingsexpo: verspreid over de bibliotheek zijn er zeven 'eilanden' waar de kenmerken van de diverse leesprofielen getoond worden.

Iedereen kan de leestest ook hier al doen, en dan kom je te weten naar welke activiteit van het leesfestival u best kan gaan.

Alle details over de programmatie op de site www.daaromleesik.be

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent