Omloop Het Nieuwsblad verlegt finish van Meerbeke naar centrum van Ninove

Vorig jaar won Valgren Andersen de Omloop Het Nieuwsblad in Meerbeke Foto: Photo News

De Omloop Het Nieuwsblad zal volgend jaar niet meer aankomen in Meerbeke, waar jarenlang de streep van de Ronde van Vlaanderen lag, maar verhuist naar het centrum van Ninove. De Molenberg zal ook dieper in finale liggen.

Vorig jaar voerde de Omloop Het Nieuwsblad een vernieuwd parcours in dat terugkeerde naar de finale van de Ronde van Vlaanderen van 2011. Met aankomst op de legendarische Halsesteenweg in Meerbeke. Maar na één jaar wordt die finish verlegd naar de Onderwijslaan in het centrum van Ninove, een beetje verderop. Die Onderwijslaan was ook al het decor van het na-Tour-Criterium van Ninove.

Ook in 2019 zijn de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg de ultieme finale elementen in de eerste eendagswedstrijd van de UCI WorldTour op Europese bodem. De 74e editie van de Omloop Het Nieuwsblad zal opnieuw van start gaan aan ’t Kuipke in Gent, maar krijgt in 2019 wel een nieuwe aankomst, in centrum Ninove.

Voorstelling in’t Kuipke blijft

Op zaterdag 2 maart zullen alle renners net zoals de voorbije jaren voorgesteld worden in ’t Kuipke in Gent, een unieke locatie. De wedstrijd gaat van start om 11u35, voor een rit van 200 km met onderweg 13 hellingen en 9 kasseistroken. Het duo Haaghoek – Leberg wordt ook in 2019 behouden. Met maar liefst drie passages is voor deze combinatie opnieuw een sleutelrol weggelegd.

Molenberg in volle finale

Wel verandert de positie van de Molenberg, die in 2019 op amper 40 km van de aankomst en dus vol in de finale zal liggen, zoals op het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen. Voor de passage op de Molenberg krijgt het peloton eerst nog 2500 m kasseien voor de wielen geschoven in Mater. Ook de route tussen de Berendries en de Muur van Geraardsbergen zal er in 2019 anders uitzien. De organisatie kiest voor de kortste weg via Lierde. Daardoor wordt de Elverenberg in het parcours opgenomen. Van daaruit gaat het regelrecht naar het duo Muur van Geraardsbergen - Bosberg, waar de finale helemaal kan losbarsten.

Omloop Het Nieuwsblad verlegt finish van Meerbeke naar centrum van Ninove
Foto: BELGA

Ninove epicentrum van de koers

Van op de Muur van Geraardsbergen wachten nog 16 slotkilometers. De opvolger van Michael Valgren Andersen zal het zegegebaar in 2019 niet op de Halsesteenweg in Meerbeke maken, maar wel op de Onderwijslaan in het centrum van Ninove. Door het verhuizen van de aankomst, zal Ninove op 2 maart het epicentrum van de koers worden tijdens dé openingklassieker van het seizoen.

Zwaardere wedstrijd voor de vrouwen

Net als de mannen worden ook de vrouwen in 2019 weer voorgesteld in ’t Kuipke in Gent. Hun start is 10 minuten na die van de mannen voorzien, op dezelfde locatie. De afstand die de vrouwen in 2019 zullen afleggen tijdens hun Omloop Het Nieuwsblad blijft ongewijzigd, maar de wedstrijd wordt intenser. Ze krijgen 10 hellingen en 5 kasseistroken voorgeschoteld, dat zijn 2 hellingen en 2 kasseistroken meer dan in 2018. Ook voor de vrouwen wacht in volle finale het duo Muur van Geraardsbergen – Bosberg. De opvolgster van Christina Siggaard zal, net als bij de mannen, op de Onderwijslaan in Ninove mogen juichen.

Omloop2019 Elite Men Roadma... by on Scribd

Omloop2019 Elite Women Roadmap by on Scribd

Door md
AANGERADEN