Een op de vijf jongeren heeft financiën niet op orde

Bron © BELGA

Foto: Š juniart

Meer dan een op de vijf jongeren geeft toe zijn financiën niet op orde te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.019 Belgen door financieel dienstverlener Intrum. Van de jongeren tussen 18 en 25 jaar geeft 45 procent ook toe geregeld rekeningen te laat te betalen. “We vragen een rijbewijs om met de auto te rijden”, zegt directeur Guy Colpaert van Intrum, “maar laten jongeren zonder begeleiding allerlei financiële risico’s nemen. Onbegrijpelijk.”

Intrum publiceert de cijfers in het European Consumer Payment Report, waarin het bedrijf vooral de financieel kwistige houding van jongeren op de korrel neemt. Zo blijkt dat spullen kopen op krediet of met geleend geld geen taboe is voor een vierde van de jongeren. Ze kopen bovendien zonder zorgen op krediet, vooral bij het online shoppen. Het gemak waarmee geld wordt geleend vindt de financieel dienstverlener “zorgwekkend”.

Daarnaast geeft 35 procent aan niet genoeg financiële middelen te hebben om een “waardig” bestaan te kunnen leiden. Heel wat uitgaven moeten een eerste keer gemaakt worden, wat uitdagend is met het loon van een eerste job. De komst van online shoppen en assertieve advertenties via sociale media hebben ook invloed op de consumptie. Van de ondervraagde jongeren zegt 34 procent uiteindelijk duurdere dingen te kopen dan ze hadden bedoeld.

Vaak ligt onwetendheid aan de basis van onverantwoorde keuzes die later voor financiële dompers kunnen zorgen. “We zien de gevaren jaar na jaar opduiken in onze cijfers en analyses”, zegt Colpaert, die vindt dat scholen meer moeten inzetten op financiële geletterdheid. Het GO! nam de opleiding ‘gezinsbudget’ op in het leerplan, “een logische volgende stap zou zijn om dit op te nemen in het leerplan over alle onderwijsnetten”.

AANGERADEN
Meest recent