General Motors sluit vijf fabrieken in de VS, Trump ontevreden

Bron © ANP/AFP/BLOOMBERG/BELGA

Het gaat bij de geplande sluitingen om drie assemblagelijnen in Canada en de Verenigde Staten en twee Amerikaanse fabrieken voor aandrijvingssystemen. Foto: AP

De Amerikaanse autobouwer General Motors wil met een herstructureringsplan tegen eind 2020 zowat 6 miljard dollar besparen. De autobouwer gaat in de VS 15 procent van het personeelsbestand of meer dan 10.000 banen schrappen en vijf fabrieken sluiten. De Amerikaanse president Trump is niet blij met de grote reorganisatie.

Het banenverlies zou een kwart van alle managementfuncties treffen. Volgens de automaker zijn de forse ingrepen nodig om winstgevend te blijven. De autobouwer bereidt zich naar eigen zeggen voor op een toekomst met een groter aantal volledig elektrische voertuigen. Vier fabrieken in de Verenigde Staten en één in Canada zouden tegen eind volgend jaar al gesloten kunnen worden.

GM boekte het voorbije kwartaal nog verrassend goede resultaten. “We nemen deze maatregelen op een moment dat de economie sterk is”, zegt topvrouw Mary Barra. “De industrie verandert heel snel. We willen er zeker van zijn dat we goed gepositioneerd zijn.”

Het gaat bij de geplande sluitingen om drie assemblagelijnen in Canada en de Verenigde Staten en twee Amerikaanse fabrieken voor aandrijvingssystemen. Eerder kondigde GM al de sluiting van een fabriek in Zuid-Korea aan. De sluiting van twee niet-Amerikaanse fabrieken komt daar nog bovenop. GM kondigde ook aan te stoppen met de productie van bepaalde modellen van zijn merken Chevrolet, Cadillac en Buick.

President Trump liet weten druk op GM uit te oefenen om toch banen te behouden in de Amerikaanse fabrieken die de deuren zouden sluiten.

Door dgs
AANGERADEN