Spanningen Rusland-Oekraïne: Merkel roept op tot kalmte, na gesprekken met Porosjenko en Poetin

© BELGAIMAGE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot kalmte, na het incident tussen Rusland en Oekraïne van zondag. Moskou beslist later over het lot van meer dan 20 Oekraïense matrozen van drie marinevaartuigen, die Rusland zondag in de Straat van Kertsj heeft geblokkeerd en in beslag genomen.

Merkel sprak maandag telefonisch met zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Oekraïense president Petro Porosjenko. “De bondskanselier beklemtoonde de noodzaak voor de-escalatie en dialoog”, aldus regeringswoordvoerder Steffen Seibert na het gesprek met Poetin.

Rusland blokkeerde zondag drie Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond.

ZIE OOK.Dit is het moment waarop Oekraïens schip geramd wordt

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO riepen Rusland op om de Oekraïense matrozen en hun vaartuigen onmiddellijk opnieuw vrij te geven.

Oekraïne kondigde maandagavond aan dat in de grensregio’s de staat van beleg wordt afgekondigd voor 30 dagen. Zou de situatie zich normaliseren, kan de krijgswet opnieuw op elk moment worden ingetrokken, zei het hoofd van de nationale veiligheidsraad Oleksandr Toertsjynov.

LEES OOK.Rusland en Oekraïne op ramkoers: opnieuw oorlog of spierballengerol?

De betrekkingen tussen Kiev en Moskou zijn sterk bekoeld door het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland.

LEES OOK

Nu in het nieuws