Politici zullen niet ingrijpen in voetbalschandaal, beweert Jean-Marie Dedecker: “Ze zitten zelf op de eerste rij bij die clubs”

© Geert Van de Velde

Voormalig judoka en politicus Jean-Marie Dedecker heeft met scherp geschoten in een interview met weekblad Humo. Volgens de nieuwe burgemeester van Middelkerke is de verwevenheid tussen de voetbalwereld en de politiek veel te groot, en zal er om die reden niet ingegrepen worden na operatie Propere Handen.

wic

LEES OOK. Alleen een kelner betaalt minder sociale zekerheid dan een voetballer. Hoe kan dat?

Een vuilnisman betaalt meer sociale bijdragen dan een profvoetballer. Met dat nieuws pakte NU, de weekendbijlage van Het Nieuwsblad, in maart van dit jaar uit. Nieuws dat weer relevant werd nadat in operatie Propere Handen bleek hoe rot het voetbal is. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) besloot de voetbalclubs hun gunstregime af te nemen, maar vindt daar maar weinig medestanders voor.

LEES OOK. Minister De Block krijgt weinig steun voor strengere RSZ-regels in het voetbal

Geen wonder, als we voormalig judoka en politicus Jean-Marie Dedecker mogen geloven. In een scherp interview met weekblad Humo zegt hij dat het voetbal en de politiek één pot nat zijn. Volgens Dedecker werd het fiscaal systeem waarbij voetballers minder RSZ moeten betalen zelfs bedacht door een fanatiek voetbalsupporter - voormalig premier Jean-Luc Dehaene. “Als Club Brugge-supporter wou hij vermijden dat vedetten als Eric Gerets en Jan Ceulemans naar Italië vertrokken”, aldus Dedecker.

© Photo News

LEES OOK. Zoveel verdient een profvoetballer in België

“Anderlecht kreeg via minister belastingsvoordeel”

Het geld dat clubs met het fiscale gunstregime uitsparen, had geïnvesteerd moeten worden in de eigen jeugd. Eén probleem: er was nauwelijks controle op. En dus deden de clubs maar op, met een boel uitwassen tot gevolg. Maar Dedecker ziet de politiek hier niet ingrijpen. “Al die supporters zijn potentiële kiezers, en politici zitten mee op de eerste rij bij de grote clubs: Herman Van Rompuy op Anderlecht, Didier Reynders op Standard, Bart De Wever bij de Antwerp Giants… De verwevenheid is te groot.”

Dedecker beweert dat toenmalig Minister van Financiën Didier Reynders zelfs hand- en spandiensten verleende aan voetbalclub Anderlecht. “Toen Anderlecht omschakelde van een vzw naar een nv, belden ze naar Reynders. Die zorgde er op Financiën voor dat ze daar nul euro belastingen voor moesten betalen. Als jij hetzelfde doet met je bedrijf, betaal je je blauw.”

© Photo News

Aanblijven François is doorn in het oog

En dus zullen er volgens de nieuwe burgemeester van Middelkerke amper maatregelen getroffen worden na het voetbalschandaal. Die leken nochtans noodzakelijk nadat de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische profclubs, ruim een week geleden leek te verzuimen werk te maken van een gedegen plan. Zelfs de in opspraak geraakte CEO van de Pro League, Pierre François, mocht gewoon aanblijven.

LEES OOK. Hoe erg is dit? Grote verklaringen vooraf, hele dag vergaderd maar Pro League stuurt niet het minste signaal

“Ze passen niet eens hun eigen regels toe”, windt Dedecker zich op over die gang van zaken. “Men heeft daar geen boter op het hoofd, maar de hele boterberg. En nu gaan ze doen zoals na de dopingschandalen in de koers: een beetje cosmetica en gespeelde verontwaardiging, en daarna rustig voortdoen.”

LEES OOK. Vuilnisman betaalt meer belastingen dan topvoetballer… maar voor hoelang nog? 10 vragen over de fiscale voordelen in het voetbal (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten