Johan Sauwens trekt naar Raad voor Verkiezingsbetwistingen en eist hertelling in Bilzen

Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gaat dinsdag een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over de verkiezingsuitslag in Bilzen. Na de verkiezingen vroeg ook Johan Danen (Groen) al een hertelling van het laatste stembureau aan. Daardoor kan Bruno Steegen (Beter Bilzen) voorlopig de eed als nieuwe burgemeester niet afleggen.

Een advocatenbureau zal dinsdag de klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Volgens voormalig burgemeester Sauwens zijn er “nieuwe elementen” die de klacht rechtvaardigen. Het is nog niet duidelijk of Sauwens vraagt naar een hertelling of een eventuele nietigverklaring van de verkiezingsuitslag. “Dat is dezelfde procedure. Ik ga echter niet verder ingaan op de klacht, want het lijkt me terecht dat de Raad eerst de tekst heeft voordat er een publiek debat is”, legt Sauwens uit.

Danen besliste enkele dagen na de verkiezingen al om een hertelling van het laatste stembureau aan te vragen. De partij verloor met slechts enkele stemmen verschil één zetel aan Bilzen Bruist, maar er bleken aanwijzingen van onregelmatigheden in het stembureau. De beslissing van Trots op Bilzen valt dus ruim een maand later. “Het was toch de bedoeling om het zelf te doen. We hebben ieder een eigen dossier samengesteld, omdat de belangen bij ons toch anders zijn. Bij hen gaat het om die laatste zetel die net weg was, terwijl het er bij ons over gaat dat de huidige meerderheid gebroken was.”

Krappe meerderheid

Indien de huidige en toekomstige meerderheid van N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist gebroken wordt, is Trots op Bilzen als grootste partij incontournable. “De huidige meerderheid is een krappe meerderheid met maar 49 procent van de stemmen. De middelen die de wet ons toestaat, gaan we gebruiken”, zegt Sauwens. “Iedere stem telt, maar bijna nergens was het zo krap als hier in Bilzen. Groen heeft met 7,5 procent ook maar één zetel, terwijl Bilzen Bruist drie zetels heeft met 10 procent.”

Na de stembusslag sloten Sauwens en Danen een akkoord, maar Sauwens sluit niet uit er andere coalitiepartners mogelijk zijn. “We hebben afgesproken dat we gesprekken met andere partners gaan voeren, dus dat zou goed kunnen. Dat is ons belang met de klacht en dat gaan we dus zo grondig mogelijk opbouwen”, besluit Sauwens.

Door de lopende procedures kan toekomstig burgemeester Steegen voorlopig de eed niet afleggen, terwijl ook de installering van het nieuwe schepencollege op 2 januari mogelijk moet worden uitgesteld. De klacht wordt op 13 december behandeld door het rechtscollege, maar er kan bij de Raad van State nog beroep aangetekend worden. Daardoor moet huidig burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) mogelijk tot maart in functie blijven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten