‘De Feestkeuken van Sofie’

Sandra Bekkari moet (even) wijken: VTM haalt Sofie Dumont terug

De open keuken van Sandra Bekkari sluit vanaf 10 december tijdelijk de deuren. Drie weken lang mag Sofie Dumont de eindejaarsperiode overbruggen met De Feest­keuken van Sofie. Daarvoor baseert ze zich op de tien favoriete feestgerechten van de Vlaming.

Tom De Leur

Sandra Bekkari die met haar gezonde keuken tijdens de feestdagen een stapje opzij zet voor Sofie Dumont: het gebeurde vorig jaar ook al, maar toen met herhalingen. Dit jaar mocht Sofie Dumont, die haar plek bij VTM in de zomer van 2017 afstond aan Bekkari, terugkeren met nieuwe afleveringen. Die maakte ze bovendien in eigen beheer. “Ze hebben me dus niet vanonder het stof gehaald”, lacht Dumont. “Ik heb sowieso niet stilgezeten en bij VTM hadden ze de filmpjes ­gezien die ik had gemaakt voor mijn YouTube-kanaal. Ik ben dubbel fier dat ik nu De Feestkeuken van Sofie mag maken, met mijn eigen ploeg.”

Die drie weken feestkeuken, dat betekent niet dat VTM drie weken lang de ongezonde toer opgaat. In geen ­geval, benadrukt Dumont. “Ik kook sowieso altijd vers, seizoensgebonden en gevarieerd. En in alles wat ik klaarmaak, ligt de focus op smaak en gezelligheid. Maar ik laat de vegetariërs en de mensen die geen alcohol drinken niet in de kou staan. Vegetarisch mag, maar dan moet het meer zijn dan gestoomde groenten met wat olijfolie. Het moet smaak hebben. Ik kreeg veel vragen over extra groenten bij het hoofdgerecht, daar wil ik bij helpen.”

Zelf menu samenstellen

Een rondvraag bij de Vlaming leidde tot een top tien van favoriete feest­gerechten, aangevuld met hapjes en cocktails. Die maakt Dumont vanaf 10 december klaar, met een eigen toets. Elke week staat een BV haar bij; de eerste week is dat actrice Ruth Beeckmans.

Een van de zaken die op het menu staan, zijn scampi. “Niet te geloven hoeveel mensen scampi diabolo willen. Kalkoen komt ook op tafel en ik heb een oplossing voor het probleem van die vulling die je er zo moeilijk uit krijgt; ik serveer de vulling in koolblaadjes. Daarnaast was er ook veel vraag naar chocolademousse. Ik ga dus een taart van chocolademousse maken, met krokante bodem én zelfgemaakte kerstboompjes.”

“De mensen zullen tijdens die drie weken overigens zelf hun menu kunnen samenstellen. Ik maak hapjes ­zoals mini-worstenbroodjes, voor- en hoofdgerechten én desserts.”

Geen ganzenlever

Toen Sofie Dumont klein was, kwam er met de feestdagen vaak garnalencocktail op tafel: “Dat eten de mensen nog altijd graag, ze zijn verzot op die cocktailsaus. Ik vervang de sla en de tomaat door veldsla en witloof, dat past beter bij het seizoen. En het eitje is niet hardgekookt, maar halfzacht. Roze pompelmoes geeft het ten slotte een frisse toets.”

“Ganzenlever serveer ik niet meer. Ik maakte dat vroeger vaak, maar ik wil het ethisch wat verantwoorder.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook