Na de heisa over het racisme: kan luxemerk Dolce & Gabbana eigenlijk verder na de imagoschade?

Een Aziatisch model dat sukkelt met eetstokjes als ze van Italiaanse specialiteiten wil genieten. Met die - wellicht grappig bedoelde - campagne kunnen de Chinese fans van Dolce & Gabbana niet lachen. En dat is slecht nieuws, want de Azië en het Midden-Oosten zijn tegenwoordig de belangrijkste afzetmarkt voor luxelabels. De mening van twee Belgische experts.

“Wat er gebeurd is, is heel ernstig”, zegt modejournaliste Veerle Windels. “Als platformen in China het merk al uit hun aanbod halen, gaat het al ver. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Daaraan zie je dat sociale media een heel krachtige werking hebben.” De modejournaliste is enerzijds verbaasd dat dit kan gebeuren. “Heeft het ontwerpersduo dan geen research gedaan? Als je zwaar uitpakt in een land waarvan je de cultuur niet goed kent, is voorbereiding het minste wat je kan doen. Aan de andere kant schrik ik er niet van omdat deze twee Italianen vooral met hun eigen cultuur bezig zijn, niet met die van anderen.”

Miljoenenverlies

Windels beklemtoont dat de campagne een heel domme zet was van de heren. “De mode-industrie verdient vandaag het meest dankzij klanten uit het Midden-Oosten en Azië. De jonge Aziaten werken zich op, hebben geld en kopen veel luxe. Als merk houd je hen beter te vriend.” Of Dolce & Gabbana hun kemel kunnen rechtzetten. “Dat is mogelijk, maar het hangt ervan af hoe lang men op deze blunder doorgaat. Het annuleren van de modeshow zal zeker tot een verlies van een paar miljoen verlies hebben geleid.”

Ondanks de “cruciale” fout, vindt de journaliste tegelijk dat de modebranche vandaag ouderwets kan zijn. “De wereld heeft steeds minder humor. Als het op die manier verdergaat, zal de Schotse ruit misschien zelfs niet meer mogen wegens culturele toe-eigening. Er mag wat meer gelachen worden, maar tegelijk moet je als ontwerper meer dan ooit je grenzen kennen.”

Vurige venten

Na de heisa over het racisme: kan luxemerk Dolce & Gabbana eigenlijk verder na de imagoschade?

BV-stylist Jody Van Geert, die het merk een warm hart toedraagt, vindt het ook jammer dat de humor steeds vaker uit de modewereld wordt gefilterd. “Domenico Dolce en Stefano Gabbana zijn vurige venten. Ze poneren dingen soms heel hard, waardoor die ook heel hard kunnen overkomen, terwijl ze het eigenlijk niet slecht bedoelen”, klinkt het. Los van de rel rond de eetstokjes, wil de stylist de aandacht op de goede aspecten van het label vestigen. “Dit merk blinkt uit in het tonen van diversiteit op de catwalk, dat moet ook gezegd worden. Het duo werkt met echte mensen, vrouwen met een maatje meer en modellen van alle leeftijden en met verschillende culturele achtergronden. Ja, de laatste campagne zal (financieel) pijn doen, maar de budgetten in de business blijven enorm. Ik zie het modehuis nog niet meteen failliet gaan.”

Door vwh
Meest recent