Fusie Icelandair en Wow Air gaat niet door

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

De aangekondigde fusie van de IJslandse luchtvaartmaatschappijen Icelandair en Wow Air gaat dan toch niet door. Dat hebben de bedrijven donderdag bekendgemaakt na overleg.

Volgens Icelandair kon niet aan alle voorwaarden voor de overnamedeal worden voldaan voor de aandeelhoudersvergadering die vrijdag stond gepland. Daarom is het niet mogelijk om aandeelhouders in te laten stemmen met de deal.

“Deze afloop is zeker ontgoochelend”, zegt de CEO van Icelandair Group, Bogi Nils Bogason. Zijn collega van Wow air, Skúli Mogensen, stelt dat het “een ambitieuze opdracht” was om aan alle voorwaarden te voldoen op korte tijd. Beide CEO’s wensen elkaar het beste toe, maar blijven dus concurrenten.

Icelandair moest recentelijk nog opbiechten dat het een van zijn schuldconvenanten heeft geschonden en obligatiehouders moest vragen om tijdelijk een oogje dicht te knijpen. Het veel jongere Wow Air is al enkele jaren verlieslatend en zocht een partner om door de moeilijke wintermaanden te komen.

Zowel Icelandair als Wow Air verkoopt vluchten tussen Europa en Noord-Amerika met overstap in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Op de trans-Atlantische markt hebben ze een gecombineerd marktaandeel van circa 3,8 procent. Beide maatschappijen zijn actief op Brussels Airport.

Door adm
AANGERADEN