Na tien dagen radiostilte: politiek akkoord binnen handbereik in Gent?

© fvv

Na zevenenhalf weken onderhandelen ziet het er naar uit dat een akkoord voor een nieuw stadsbestuur in Gent binnen handbereik is. Afwachten of dat met twee, drie of vier partijen zal zijn.

Bert Staes

Het is ondertussen al tien dagen erg stil vanuit de coalitiegesprekken in het stadhuis. Maar Mathias De Clercq (Open VLD) en Filip Watteeuw (Groen) hebben elkaar de voorbije weken vaak gezien. Maandag nog zaten de twee ‘delegatieleiders’ een hele dag samen. Ook woensdag hadden ze contact.

Er komen geen details over de onderhandelingen meer naar buiten. Na enkele perslekken die de onderhandelingen verschillende keren onder hoogspanning hadden gezet, werd beslist om enkel nog in zeer beperkte kring te spreken.

Radiostilte

De radiostilte van de voorbije tien dagen verraadt dat de twee tenoren De Clercq en Watteeuw na moeizame onderhandelingen naar een akkoord toegroeien.

Dat een akkoord binnen handbereik is, is te horen langs verschillende kanten. Of het al voor deze week zou zijn, of voor volgende week, is nog koffiedik kijken. De tijd begint stilaan te dringen. Op 3 januari moet het nieuwe stadsbestuur van start gaan.

Dat betekent dat Gent hoogstwaarschijnlijk afstevent op een blauwe burgemeester, Mathias De Clercq. Maar of het stadsbestuur daarnaast uit twee (Groen en Open VLD), drie (met SP.A erbij) of vier (met CD&V erbij) partijen zal bestaan, blijft afwachten.

Groen en SP.A aan de ene en Open VLD en CD&V aan de andere kant overleggen nog steeds regelmatig onder elkaar. En elkeen benadrukt dat ze hun eigen partner erbij willen houden.

De voorbije weken is gesproken op basis van een tekst 13 werven voor Gent, geschreven door Groen-kopman Filip Watteeuw, die zich baseerde op de verschillende partijprogramma’s. Over de inhoud daarvan is niets bekend.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent