De perfecte frieten bakken? Zo doe je dat volgens Piet Huysentruyt
Tijdens het bakken van frieten kan acrylamide vrijkomen, een giftige stof die ontstaat bij het sterk verhitten van aardappelen. Maar hoe voorkom je dat je er schade van ondervindt? Kobe Ilsen en Danira Boukhriss zochten het uit in het Eén-programma ‘Over Eten’ naar aanleiding van ‘De Week van de Friet’. Tv-kok Piet Huysentruyt toont hoe je ze goudgeel bakt op een gezonde manier.
Wie naar de frituur gaat, kan nooit weten of er acrylamide is vrijgekomen. Maar hoe bruiner de frietjes, hoe meer kans dat de giftige stof ontstond tijdens het bakproces. In België gaat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wel elk jaar stalen gaan nemen in frituren om te checken hoe het gesteld is met de veiligheid van de friet. In 2017 werden er van de meer dan 4.000 frituren in ons land in totaal 37 stalen genomen. Slechts twee stalen bevatten een teveel aan acrylamide. In 2016 werden er 27 stalen afgenomen en was er geen enkele keer sprake van een teveel aan de giftige stof.
Sinds juli 2017 beveelt het Europees Parlement wel aan om frieten eerst te blancheren omdat het gezonder is. Dit heeft echter wel een invloed op de typische smaak. Belgische frituristen zijn opgelucht dat het niet om een verplichting maar een aanbeveling gaat. Wie wil, bakt ze dus nog steeds op een traditionele manier.
Maar wat als je thuis zelf frieten bakt?
Als je vertrekt vanuit eigen aardappelen, bewaar ze dan bij voorkeur in de kelder. Als je ze in de koelkast bewaart, worden ze door de lagere temperatuur zoeter, bijgevolg bruiner tijdens het bakken. Hoe groter de aardappel en hoe dikker de friet, hoe kleiner de kans op acrylamidevorming. Frietjes gesneden? Spoel goed na voor je ze begint te bakken. Zo blijven er minder suikers aan de oppervlakte hangen, waardoor de giftige stof ook minder kans heeft om te ontstaan.
Ga je voor voorgebakken diepvriesfrieten, dan werd er met alle bovenstaande dingen rekening gehouden. Let er wel steeds op dat je ze nooit te donker laat bakken. Goudgeel is het veiligst, en stel de frietketel nooit hoger in dan 175 graden.Bekijk hieronder hoe tv-kok Piet Huysentruyt te werk gaat:
- Werk met bintjes: deze aardappelsoort slorpt het vet optimaal op en vormt vervolgens een zetmeelachtige puree- Was de frieten na het schillen en droog af, zo gaan ze niet aan elkaar kleven- Bak voor in ossevet. Let wel: bij dit voorbakken is het belangrijk om de frietjes nog niet krokant te laten worden. Luister hoe ze sudderen in het vet.- Laat de frieten afkoelen en bak ze daarna opnieuw tot ze goudgeel zijn.- Laat ze vervolgens uitlekken. Doe er pas zout op net voor je ze opeet, anders worden de frieten week van structuur.
Beste van Plus
Lees ook
Zij openen straks vol overtuiging hun eigen vegan frituren “mét bouletten, stoofvlees en curryworsten”
Welk vleesje is het gezondst en hoe krijg je die geur weg? Met deze tips smaakt dat pakje friet van de frituur volgende keer nóg beter
GETEST. Paprikafrietjes en frietjes met satékruiden. Een nieuwe Belgische hype of een grote flop?
Je bent flink wat geld kwijt: zoveel betaal je straks voor een frietje en pintje op de festivalwei
Video
Hoofdpunten
Zoekactie naar jonge vrouw (25) die met fiets in Zenne belandde stopgezet: “Brandweer probeerde haar nog vast te grijpen”
Dirk Verhofstadt waarschuwt voor opkomst van extreemrechts: “De Wever onderhandelde maanden met Vlaams Belang. Zo maak je hen acceptabel”
Actrice Veerle Luts: “Ik vind het fijn dat mensen schrikken als ze mijn leeftijd horen”
Politieagenten rijden vol vertrouwen met wagen op strand, niet veel later moeten ze toeristen om hulp vragen: “Heel gênant”
Red Lions treuren: geen tweede wereldtitel op rij na spannende shoot-outs in finale tegen sterk Duitsland
Tiener ontdekte dat ze zwanger was toen ze aan het bevallen was: “Ik werd vroeg wakker en dacht dat ik in mijn broek had geplast”
BV Hotspot. Niels Destadsbader doet zijn communie en Lize Feryn is haar hart verloren
Nederlandse kroonprinses Amalia danst uitbundig met bewoners van Bonaire
Katy Perry noemt weigeren van nummer met Billie Eilish “grote fout”