Bayer schrapt 12.000 banen wereldwijd: voorlopig niet bekend wat de gevolgen voor Belgische werknemers zijn

Bron © Handelsblatt, Tagesschau

Foto: EPA-EFE

De Duitse chemiereus Bayer zal 12.000 van de 118.200 banen wereldwijd schrappen tegen eind 2021, in het kader van efficiëntieverhogende maatregelen. Een groot deel van de banen verdwijnt in Duitsland. Wat de gevolgen voor werknemers in België zijn, is voorlopig onduidelijk, klinkt het in een reactie aan onze redactie.

De forse ontslagronde is het gevolg van geplande maatregelen waarmee 2,6 miljard euro gemoeid is. “Dit gaat gepaard met een geplande reductie van ongeveer 12.000 van de 118.200 banen wereldwijd, een aanzienlijk deel daarvan in Duitsland”, meldt het concern. Het schrappen van de duizenden banen zal “op een sociaal verantwoorde manier” gebeuren, klinkt het nog.

Als deel van een besparingsslag wil het concern mogelijk ook uit de diergeneesmiddelen stappen. Verder bekijkt Bayer de strategische opties voor voetverzorgingsmiddelen van Dr. Scholl en zonnebrandproducten van Coppertone. De chemiereus is bovendien in gesprek om zijn belang van 60 procent in industrieel dienstverlener Currenta van de hand te doen.

Bayer België

Het is voorlopig niet bekend wat de gevolgen zijn voor de werknemers van Bayer in België, stelt woordvoerder Joris Poppe. “De komende maanden wordt dat uitgewerkt en voorgelegd aan de sociale partners.”

De Duitse chemiereus heeft vier sites in België: de hoofdzetel in Diegem met zowat 360 medewerkers, een productiesite in de Antwerpse haven met meer dan 700 medewerkers en twee kantoren in Brussel voor de relaties met de Europese regelgevende autoriteiten.

Overname

Bayer tastte dit jaar nog diep in de buidel voor de overname van het omstreden Amerikaans biotechnologisch bedrijf Monsanto. De Duitse groep telde in juni 63 miljard dollar (zo’n 54 miljard euro) voor Monsanto neer. Tegelijk moest het bedrijf 7,6 miljard euro aan activa afstoten aan landgenoot BASF.

Bayer kampt met een hoop juridische klachten in de VS rond glyfosaat, dat in de door Monsanto vervaardigde onkruidverdelger RoundUp zit en kanker zou veroorzaken.

Door rrln
AANGERADEN
Meest recent