Mathias De Clercq (Open VLD) wordt burgemeester in Gent

© BELGA

Mathias De Clercq (Open VLD) wordt de komende zes jaar de burgemeester van Gent. Na wekenlange gesprekken is daarmee duidelijk wie de opvolger van Daniël Termont (SP.A) wordt. Het nieuwe stadsbestuur zal elf posten tellen: één burgemeester en tien schepenen.

nadb, bst

Na anderhalve maand onderhandelen is er een bestuursakkoord bereikt in Gent. Het nieuwe stadsbestuur zou zaterdag voorgesteld worden: een coalitie van Open VLD, het kartel SP.A-Groen en CD&V.

Nieuwe burgemeester

Mathias De Clercq (Open VLD), die tijdens de verkiezingen van 14 oktober de meeste voorkeurstemmen haalde, wordt burgemeester.

Daarnaast zullen er 10 schepenen zijn. Een stadsbestuur van in totaal 11 posten dus. Dat is het maximale dat de Vlaamse regelgeving toestaat. De ploeg zal naast de burgemeester ook negen schepenen en een elfde bestuurder omvatten. Die laatste zal als voorzitter van het nieuwe OCMW automatisch in het schepencollege opgenomen worden.

Dit wordt in grote lijnen de verdeling van de bevoegdheden:

De liberalen krijgen de burgemeester en twee schepen-pakketten: een met Economie, Ondernemen, Handel, Sport en Haven en ene met Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Cultuur.

Groen krijgt vier schepenposten met de bevoegdheden: Mobiliteit, Openbare Werken, Architectuur en Stedenbouw; Onderwijs, Opvoeding, Jeugd en Werk; Milieu, Energie, Klimaat en Wonen en Personeel en Toerisme.

SP.A krijgt de voorzitter van het nieuwe OCMW en de pakketten Welzijn, Financiën, Openbaar Groen, Beleidsparticipatie, Cocreatie en Buurtwerk.

SP.A en Groen zullen nog een schepenmandaat delen, voor elk drie jaar: dat van Feesten en Facility Management.

Groen en Open VLD tenslotte delen samen ook het voorzitterschap en het ondervoorzitterschap van de gemeenteraad.

Mieke Van Hecke (CD&V) bevestigt dat er een akkoord is tussen de vier partijen, maar weerhoudt zich van verdere commentaar. “Dat was zo afgesproken”, zegt ze aan onze redactie. Wel wordt bevestigd dat Mieke Van Hecke de schepenpost van Burgerzaken zal krijgen.

Nota

De vier partijen hebben samen wel al een nota geschreven, waarin onder meer is beslist dat er meer sociale woningen bijgebouwd kunnen worden en dat er ingegrepen zal worden in het verkeer in de Gentse deelgemeenten.

Alle partijen moeten nog een partijbestuur houden over het akkoord. Via Twitter laten Mathias De Clercq en Filip Watteeuw, de kopman van het kartel, weten dat ze om 18 uur meer uitleg zullen geven.

“Blij met collega-burgemeester”

“Heel erg blij dat mijn vriend en partijgenoot Mathias De Clercq nu ook collega-burgemeester wordt”, meldde Bart Somers op Twitter.

LEES OOK. Het trauma van bompa De Clercq dat Mathias wil doen vergeten

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Meeste coalities gevormd: ontdek wie jouw gemeente zal besturen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten