Drie nieuwe klachten over de school van Filip Peeters

Bron © De Morgen

Foto: © VRT - 2018

Wezembeek-Oppem -

Bij de vzw Mensenrechten in de Kerk zijn deze week nieuwe klachten binnengekomen over seksueel misbruik door paters in een internaat in Wezembeek-Oppem. Het gaat om dezelfde school en periode waarover acteur Filip Peeters het enkele dagen geleden had in het Eén-programma ‘Die Huis’, zo schrijft De Morgen en wordt aan Belga bevestigd door Rik Devillé van de vzw en gelijknamige werkgroep.

LEES OOK. Acteur Filip Peeters rekent in ‘Die Huis’ af met “vieze paters” van zijn college: “Als je niet oppaste, hadden ze je vast”

Het seksueel misbruik vond decennia geleden plaats in het Heilig Hartcollege in Wezembeek-Oppem, faciliteitengemeente in Vlaams-Brabant. “Deze week hebben we drie nieuwe klachten ontvangen”, zegt gewezen priester Devillé. “Twee gevallen gaan over paters die al bekend waren voor seksueel misbruik. Een derde klacht gaat over een pater die nog niet in opspraak kwam. Hij werkte in Afrika. Als hij op bezoek kwam, maakte hij als piloot vliegtuigrondjes met kinderen die hij seksueel benaderde. Ze moesten voor de trip eerst afzonderlijk op zijn kamer passeren.”

De naam van deze pater is nog niet bekend en dat vereist nader onderzoek. De slachtoffers zijn mensen op leeftijd die als kind misbruikt werden. “Wij delen hen in eerste instantie mee wat de mogelijkheden zijn voor verder gevolg van de klachten. We kunnen hen naar een opvangpunt verwijzen. Maar ze kunnen ook naar politie en parket stappen”, stelt Devillé.

Bij de vzw Mensenrechten in de Kerk kwamen eerder vier klachten binnen over seksueel misbruik in dezelfde school. Die feiten zijn allemaal verjaard.

Peeters blikte enkele dagen geleden in ‘Die Huis’ terug op zijn middelbare schooltijd. Geen leuke periode voor de intussen 55-jarige acteur. “In het college was er ook een internaat. Als je niet mondig genoeg was, hadden ze je vast , die mannen”, klonk het onder meer over de toenmalige leerkrachten en ­directeur, allemaal priesters.

Door mtm
VOOR ABONNEES