Piet Huysentruyt krijgt de verrassing van zijn leven: “Mo how!”

In ‘Die Huis’ ontvangt tv-maker Eric Goens dinsdagavond top- en televisiechef Piet Huysentruyt. Wanneer die terugkeert van een korte middagwandeling tussen de wijnranken, wacht hem een bijzondere verrassing.

Piet Huysentruyt wordt door Eric Goens opgehaald in het Zuid-Afrikaanse Franschoek, waar hij zijn ‘Likoké on tour’ pop-up restaurant heeft geopend. Van daar rijden ze naar Die Huis en is er het eerste van vele kippenvelmomenten. Piet wordt verwelkomd met een nummer van Rage Against The Machine, Killing In The Name Of. “Fuck you, I won’t do what you tell me”, schreeuwt de zanger: Ik zal niet doen wat je me zegt. De toon voor de komende 24 uur is gezet. Piet: “Het geeft perfect weer wie ik ben.”

“Ik heb mezelf meer onder controle”

De tv-kok heeft de reputatie een nijdige, koppige man te zijn die de controverse niet schuwt. Niet toen hij in zijn restaurant de gasten kreeft met varkensoren voorschotelde of toen hij de wind van voren kreeg wanneer hij live op televisie een levende kreeft de poten uittrok. Of toen hij weer eens een collega schoffeerde of een boude uitspraak deed over de Michelin-inspecteurs. Hoe kijkt de chef vandaag terug op die controverses? En wat hebben we geleerd vandaag? “Ik ben diplomatischer geworden. En ik moet eerlijk zeggen: ik ben daar fier op. Dat ik mezelf meer onder controle heb.”

Maar in deze aflevering leren we ook een andere Piet kennen. In de tv-kamer bijvoorbeeld met de filmpjes van pa en ma Huysentruyt in Congo. Ze hadden er een koffieplantage, maar bij de onafhankelijkheid is de familie Congo moeten ontvluchten. Het is nog altijd met een krop in de keel als Piet over die periode spreekt en denkt aan hoe zijn vader gekrenkt is teruggekeerd naar België. Het is het onverwerkte verleden van de familie Huysentruyt. Het heeft de familie getekend, het heeft Piet getekend.

Afscheid van Bomma Huysentruyt

Tijdens zijn 24 uur in Die Huis is de moeder van Piet nooit ver weg. Maar op dat moment is ‘Bomma Huysentruyt’ ziek. Piet vertelt dat hij vreest dat zijn moeder de uitzending van Die Huis niet meer op televisie zal zien. Ze is inderdaad kort na de opnames overleden. Deze aflevering ziet Piet dan ook als een afscheid en eerbetoon aan haar.

Piet onthult ook dat hij zich lang heeft afgevraagd of zijn perfectionistische trekje niet zijn ondergang zou worden. “Ik heb het gehad. Een depressie. Niemand heeft het geweten, maar ik heb het wel gehad.” Dat perfectionisme was bijna onleefbaar voor wie met hem werkte. Speciaal voor hen heeft Piet tijdens de aflevering een verrassende boodschap.

Door ehu