Israël lanceert operatie tegen tunnels Hezbollah

Bron © BELGA

Foto: AFP

Het Israëlische leger (IDF) is een operatie opgestart tegen tunnels van de sjiitische militie Hezbollah in Libanon, waarmee de militie vanuit Libanon Israël zou kunnen binnendringen. Dat maakte het leger dinsdag bekend. Volgens een woordvoerder van het leger zijn de tunnels nog niet operationeel.

Het Israëlische leger spreekt op Twitter van “aanvalstunnels” die door Hezbollah vanuit Libanon zijn gegraven om de grens met Israël te kunnen oversteken. De operatie die het leger opstartte, heet “Northern Shield” (Noordelijk Schild). Volgens een video van IDF zou Hezbollah al jaren dergelijke tunnels graven “als onderdeel van hun offensief plan dat Hezbollah ‘Verovering van Galilea’ noemt”, klinkt het nog op Twitter.

Volgens IDF-woordvoerder Ronen Manelis is de operatie bedoeld om de tunnels te neutraliseren. Die tunnels zijn “een flagrante en zware schending van de Israëlische soevereinitei”, aldus de woordvoerder. Volgens hem zet Hezbollah “zijn activiteiten voort die gesteund en gefinancierd worden door Iran, om zijn terreurinfrastructuur tegen Israëlische burgers in stelling te brengen”.

De sjiitische militie voerde in het verleden al aanvallen uit tegen Israël vanuit Libanon. De Verenigde Staten noemen de Hezbollah een terroristische organisatie. De Europese Unie plakt dat label enkel op de militaire vleugel van de Hezbollah, die ook een politieke tak heeft.

.

AANGERADEN