UCI maakt werk van gelijkschakeling tussen mannen en vrouwen: vanaf 2020 ook World Tour voor vrouwen

UCI-voorzitter David Lappartient wil de World Tour voor de vrouwen opwaarderen. Foto: REUTERS

De UCI maakt steeds meer werk van de gelijkschakeling tussen mannen en vrouwen. Gisteren werd goedgekeurd dat de vrouwen vanaf 2020 ook een World Tour krijgen. Net zoals bij de mannen met topploegen, topwedstrijden, startplicht en live tv-uitzendingen. In 2022 moet het minimumloon voor de dames uit de World Tour even hoog zijn als bij de mannen van pro-continentale teams: 27.500 euro.

Met 46 waren ze in 2018, de damesploegen die in aanmerking kwamen voor de wielerwedstrijden van het hoogste niveau. Een kakofonie aan ploegen met gigantische verschillen in budgetten. Het begrip ‘minimumloon’ bestond niet bij vrouwenteams. Vaak hadden die ploegen enkele goedbetaalde kopvrouwen, de rest verdiende nauwelijks meer dan de onkosten. Al die ploegen kwamen in aanmerking voor de 24 topwedstrijden, net zoals bij de mannen ‘World Tour’ genoemd. Met dat verschil dat de achttien mannelijke WorldTour-ploegen startplicht hebben in hun WorldTour-wedstrijden, de vijftien best gerangschikte vrouwenploegen hadden slechts startrecht in hun WorldTour-wedstrijden.

UCI maakt werk van gelijkschakeling tussen mannen en vrouwen: vanaf 2020 ook World Tour voor vrouwen
Tom van Damme. Foto: BELGA

Een onoverzichtelijk en vrij amateuristisch gegeven dus, waar UCI-voorzitter David Lappartient graag komaf mee wil maken. Onze landgenoot Tom Van Damme, voorzitter van de wegcommissie van de UCI, richtte een werkgroep op en kwam gisteren naar buiten met resultaat. 2019 wordt een overgangsjaar, maar vanaf 2020 krijgen de vrouwen een echte World Tour, die wel op het niveau van die van de mannen komt te staan.

Eindelijk minimumloon

De WorldTour-ploegen van de vrouwen krijgen automatisch startplicht in de grote wedstrijden, die ook nog eens verplicht een live televisie-uitzending moeten garanderen. Zeker dat laatste is een forse inspanning van de UCI. Op hun beurt moeten de ploegen ook een inspanning leveren op het gebied van de minimumlonen.

In 2020 wordt het minimumjaarloon van een renster van een WorldTour-ploeg 15.000 euro. In 2021 stijgt dat naar 20.000 euro en in 2022 naar 27.500 euro. Dat is nog niet hetzelfde als de 40.000 euro die hun mannelijke collega’s van de World Tour minimaal moeten verdienen, maar wel hetzelfde als hun mannelijke collega’s van het pro-continentale niveau.

“Het is een forse stap voorwaarts, maar de ploegen zullen moeite hebben om hieraan te voldoen”, zegt Van Damme. “Het kan goed zijn dat er in het begin maar een zestal ploegen zullen kunnen meedoen. Dat is een risico, maar het hoort nu eenmaal bij ons streven naar een verhoogde professionaliteit bij de vrouwen en op termijn een volledige gelijkheid met de mannen.”

Door bvc, hc