Dominicaanse Republiek tekent VN-migratiepact niet

Bron © BELGA

Flavio Darío Espinal, juridisch adviseur van de Dominicaanse regering, vreest dat het pact zal hinderen om de grens met Haïti te controleren. Foto: BELGAIMAGE

Ook de Dominicaanse Republiek tekent het VN-migratiepact niet. Dat zegt Flavio Darío Espinal, juridisch adviseur van de Dominicaanse regering. Hij vreest dat het pact zal hinderen om de grens met Haïti te controleren, het armste land van het continent.

“De goedkeuring zou verbintenissen genereren voor de Dominicaanse staat die de capaciteit zouden kunnen ondergraven om de migratienormen te laten naleven en om een efficiënt migratiebeleid toe te passen”, zegt de expert. Honderden Haïtianen proberen iedere dag de grens over te steken met de Dominicaanse Republiek.

Volgens een nationale studie van 2017 naar immigranten, die in april gepubliceerd werd, maken Haïtianen 87,2 procent uit van de bevolking van buitenlandse afkomst in de Dominicaanse Republiek. Het gaat om bijna 500.000 personen. Vele Haïtianen vluchten overigens ook naar elders in Latijns-Amerika, waar ze niet zelden geconfronteerd worden met een bevolking die vijandig staat tegenover migranten.

Ook Australië, Hongarije en Oostenrijk

Het VN-pact, het eerste in zijn soort, is niet bindend. Wel omvat het een reeks principes, gaande van mensenrechten en kinderrechten tot een erkenning van de nationale soevereiniteit. Het doet daarnaast een twintigtal voorstellen om landen te helpen om migratie in goede banen te leiden, door informatie te verstrekken, integratie te bevorderen en expertise uit te wisselen. Op 10 en 11 december wordt het ter goedkeuring voorgelegd in Marrakech.

Het ontwerp van het VN-pact werd in juli goedgekeurd in New York door alle leden, met uitzondering van de Verenigde Staten van Trump. Sindsdien kondigden al verschillende landen – waaronder Australië, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Slovakije, Bulgarije en Israël – aan dat ze er toch niet mee akkoord gaan en het niet zullen ondertekenen. Dat werpt een diepe schaduw over de komende top.

AANGERADEN