Topchocolatier organiseert ‘wedstrijd’ om dievegge te vinden: “Noem mij gerust een gefrustreerde kleine zelfstandige”

Foto: Michel Vanneuville, rr

Brugge -

De bekendste chocolatier van het land is gefrustreerd. Dominique Persoone kreeg dinsdag voor de derde keer in een week tijd dieven over de vloer. “Ik noem het veiligheidshalve een mevrouw die vergat te betalen”, blijft hij voorzichtig.

“Noem mij gerust een gefrustreerde kleine zelfstandige.” Chocolatier Dominique Persoone (50) uit Brugge is kwaad. Er werd drie keer in een week tijd gestolen in zijn winkels van The Chocolate Line in Antwerpen en Brugge. Vorige week gebeurde dat in Antwerpen. Dit weekend en dinsdag in Brugge. De chocolatier heeft het dan ook gehad. “Pas op, het gaat om mensen die vergaten om te betalen”, zegt Persoone. “Ik ga het dan ook niet anders uitdrukken of ik kom zelf nog in de problemen.”

De druppel

Vorige week in Antwerpen haalde Persoone er de politie bij. Die namen de dader mee. Maar sindsdien hoorde hij niets meer. “Zulke zaken worden maar al te vaak geseponeerd”, zegt hij. “En dat is mijn grootste frustratie. Dit weekend in Brugge kon ik die mensen eigenlijk betrappen. Ze hadden zaken in hun zakken gestoken. We hadden dat gemerkt en ik ging aan de deur staan. Ze draaiden zich om en legden het braafjes terug. Als ze de winkel niet verlaten is het technisch gezien niet stelen. Tja, dan sta je daar natuurlijk.”

Maar het feit dat het dinsdag opnieuw gebeurde, was voor de chocolatier de druppel. Een vrouw stal toen een zestal dingen uit de winkel op het Simon Stevinplein. “Het was een toerist die ons daar nadien op wees”, zegt hij. “Maar toen we de camerabeelden goed bekeken hadden, was de vogel natuurlijk al gaan vliegen.”

Ludieke wedstrijd

En dus pakte Persoone het deze keer anders aan. Hij plaatste een foto op zijn Facebook-pagina - met bijna 12.000 volgers - en startte ludiek een wedstrijd. “Na haar bezoek vonden we het een leuk idee om nog eens een wedstrijd te organiseren”, klonk het. “Het gaat volgens het concept ‘Stoute kindjes moeten in de zak’. Help Sinterklaas dus aan de gegevens van deze dame en maak kans op een chocoladepakket ter waarde van 100 euro.”

De vrouw werd “dankzij de kracht van de sociale media” intussen geïdentificeerd, liet de chocolatier weten in een update van het Facebook-bericht.

Persoone pakte het met een knipoog aan, maar heeft het wel degelijk gehad. “Wat kun je als handelaar nog doen?”, vraagt hij. “Moeten we overal veiligheidsmensen zetten en onze zaak vol camera’s hangen? Op die manier worden je eerlijke klanten de dupe. Als ondernemer in België moet je je aan allerhande regels houden. Maar op zulke momenten zie je dat mensen die vergeten te betalen precies meer rechten hebben.”

Door tim lescrauwaet