Nieuw provocerend kunstwerk: schapenkeutels in inkomhal NTGent

Foto: michiel devijver

Gent -

NTGent pakt opnieuw uit met een provocerend kunstwerk. Seven Days Shit toont sculpturen van Adam en Eva gemaakt van schapenstront. Te bezichtigen in de inkomhal. Met een geurloze garantie.

Dat de eigenzinnige artistiek directeur Milo Rau de kunstinstallatie van Honoré d’O op het plafond van de inkomhal van het NTGent liet verwijderen omwille van “te veel blingbling” lokte al hevig protest uit van de kunstenaar.

Dat Rau nu de voorkeur geeft aan een tijdelijke expo met beeldjes van Adam en Eva geboetseerd uit uitwerpselen van schapen, lijkt voer voor een nieuwe controverse.

 Nieuw provocerend kunstwerk: schapenkeutels in inkomhal NTGent
De installatie verwijst ook naar het nog lopende stuk “Lam Gods” dat ook al controversieel was. Foto: Michiel Devijver

“Bilal Alnouri is een Syrische derdejaarsstudent aan het KASK die met dit artistiek project wil aantonen dat we de band tussen mens en dier verloren zijn”, zegt Steven Heene van NTGent. “Om dat kracht bij te zetten zal Bilal eerst vijf dagen samenleven met die schapen.”

Stront als deel van het leven

Vanavond zet de kunstenaar zijn tentje op in de tuin van het KASK, waar hij letterlijk tussen de schapen zal leven. Tijdens zijn verblijf zal hij beginnen boetseren met de keutels. Iedereen is de komende dagen welkom in zijn tent annex winkeltje.

“Voor veel mensen is stront taboe geworden”, aldus Bilal Alnouri. “Voor mij is het een deel van het leven. De vroege mens in zijn grot zag stront anders: hij maakte er lijm van, bouwde er huizen mee en gebruikte hem om vlees te roken.”

Zijn actie verwijst ook naar een beroemde stunt van de Duitse goeroe van de moderne kunst Joseph Beuys, die zich een dag en nacht in een kooi liet opsluiten met een coyote.

 Nieuw provocerend kunstwerk: schapenkeutels in inkomhal NTGent
Joseph Beuys, hier tijdens een kunstinstallatie met een haas

En er is natuurlijk ook een link met Lam Gods, de succesvolle voorstelling waarvan ook zes extra opvoeringen helemaal uitverkocht zijn.

Kerstcadeautje

“De beeldjes van Adam en Eva zullen niet levensgroot zijn maar ongeveer 30 centimeter hoog”, zegt Tom De Clerck, woordvoerder van NTGent.

Als er nog stront over is van de lammetjes, zal die gebruikt worden om kerstcadeautjes van te maken. Een sneer naar de commercialisering van Kerstmis.

NTGent belooft dat de kunstwerken geen onaangename geur zullen verspreiden. “Ze bestaan voor 70 procent uit schapenkeutels en die stinken niet.”'

Daarnaast zullen aan het plafond ook enkele kerstbomen ondersteboven worden opgehangen. De vernissage vindt plaats op 18 december.

Door Geert Neyt
AANGERADEN