‘Zo Man Zo Vrouw’ verhuist naar Vier

Na tien seizoenen van ‘Zo Man Zo Vrouw’ mag Jani Kazaltzis (39) zijn koppels voortaan op Vier restylen, in plaats van op Vijf. Zo moet het programma een nog groter publiek ­be­reiken. Het nieuwe seizoen ­begint trouwens op kerstdag. “Ik kijk nooit naar mezelf op tv, maar het zal wel moeten van mijn moeder.”

De nv Jani Kazaltzis draait op volle toeren. Van maandag tot woensdag neemt hij nieuwe afleveringen op van Zo Man Zo Vrouw, op donderdag en vrijdag is hij in de weer voor het dansprogramma Dancing with the Stars, in het weekend maakt hij filmpjes voor Jani TV. Het elfde seizoen van Zo Man Zo Vrouw verhuist van Vijf naar Vier. Een logische zet, vindt Kazaltzis: “Het zal de kijker misschien niet al te veel uitmaken, maar we denken dat het programma bij Vier nog meer mensen kan aanspreken. Dat er ook veel mannen naar kijken, is geen geheim meer.”

Zo Man Zo Vrouw ging in 2007 van start met stiliste Lien Degol. Vier jaar later werd het programma in een nieuw glitterjasje gestopt, gedragen door Jani Kazaltzis. Op Vijf ging het met gemak over de 250.000 kijkers. “Aanvankelijk moesten de mannen er met hun vrouwen naar kijken. Nu krijg ik er van veel mannen complimenten over. Het is perfect om als koppel te bekijken. Ik heb altijd gezegd dat ik ermee stop als de kijkcijfers zakken. Dat is voorlopig niet het geval. Ik ga ook niet weg bij Vijf, ik blijf daar met Shopping Queens.”

Kazaltzis heeft erg veel zin in dit elfde seizoen: “Ik denk altijd dat ik alles heb gezien, maar ik zit er elke keer weer naast. Ik ben er met frisse zin aan begonnen, na een pauze van meer dan een jaar. Ik had het gewoon te druk met ­Jani Gaat en Matchmakers. Dat laatste programma werd met de verborgen camera opgenomen, we konden dat heel moeilijk plannen, ik moest gewoon altijd paraat staan.”

Nieuwe koppels vinden voor Zo Man Zo Vrouw bleek geen probleem, terwijl het toch het programma is waar je niét in wil belanden: “Dat valt wel mee, hoor. Je vraagt je soms inderdaad af hoe sommige mensen hun kledingstijl verantwoorden, maar die vinden het echt niet erg om door mij gerestyled te worden. Zij vinden mij óók slecht ­gekleed.” (lacht)

Op slag weer verliefd

De stilist heeft geen idee hoeveel koppels hun oude kleren na hun make-over ook effectief weggooien. “Ik denk de helft, al ga ik altijd voor de volle honderd procent. Maar de mensen die écht met hun kledingstijl in de knoop zitten, die zijn er meestal heel blij mee en houden het ook vol. Ik wil niet als een psycholoog klinken, maar voor een aantal mensen doen die nieuwe kleren wonderen. Er zijn er bij met een vrij laag zelfbeeld en die schrikken echt van hun nieuwe look. Die kijken in de spiegel en zeggen: ik wist niet dat ik er zo goed kon uitzien. Dat doet iets met een mens, hoor. Ik heb al koppels gezien die in één klap weer verliefd waren.”

De eerste aflevering van het elfde seizoen wordt een kerstspecial, op kerstdag. “De perfecte datum om te starten. Met Kerstmis beland je sowieso voor de tv. Dit programma is ideaal: niet te veel nadenken, een lach en een traan. Ik vier kerst thuis. Mijn grootmoeder is vorig jaar met Kerstmis overleden, dus wil ik mijn vader en moeder dicht bij me. Die komen op 23 december van Genk naar Antwerpen. Of we op kerstdag naar Zo Man Zo Vrouw kijken, weet ik niet. Ik kijk nooit naar mezelf, maar ik ken mijn moeder: die wil het zien. Dan verdwijn ik wel naar de keuken om de afwas te doen.”

INFO

INFO

Door Tom De Leur
VOOR ABONNEES