“Mannen die blootgesteld werden aan chemische stoffen uit antikleefpannen, hebben kleinere penis”

Bron © Mirror, Daily Mail

Foto: Shutterstock

Onderzoek van de Italiaanse Universiteit van Padua heeft een verband aangetoond tussen de lengte van de penis en de blootstelling aan schadelijke PFK’s. Van die stoffen, die te vinden zijn in sommige antikleefpannen, wordt aangenomen dat ze de hormoonwerking verstoren.

Wetenschappers van de Universiteit van Padua maten voor het onderzoek 383 penissen - 212 uit de regio rond Padua en 171 van daarbuiten. Ze stelden vast dat de gemiddelde penis in de ‘vervuilde’ testgroep 12,5% korter was en 6,3% dunner dan die van de proefpersonen uit een veilige regio. Het gaat om mannen die, voor hun geboorte, in de baarmoeder aan PFK’s werden blootgesteld.

Padua is een regio die bekend staat om zijn hoge concentratie aan schadelijke perfluorkoolwaterstoffen (PFK’s), chemische verbindingen waarvan wordt aangenomen dat ze zich binden met receptoren van testosteron. Die zou de aanwezigheid van het mannelijke hormoon in het lichaam doen afnemen. De vorsers stelden vast dat niet alleen de grootte van de penis significant verschilde: ook het sperma van de proefpersonen uit de vervuilde regio bleek minder gezond en beweeglijk.

PFK’s werden onder andere tot 2013 gebruikt bij de productie van Teflon, de coating die je in veel antikleefpannen aantreft. Padua, bij Venetië, is één van de vier regio’s ter wereld met hoge concentraties aan PFK’s - naast Dordrecht in Nederland, Shandong in China en West Virginia in de VS. De hoge PFK-concentraties in Padua zouden te wijten zijn aan een rivier die sterk vervuild werd met afvalwater van een nabijgelegen chemische fabriek.

“We weten dat de eerste meldingen van deze PFK-vervuiling dateren van 1977”, legt hoofdonderzoeker Dr Andrea Di Nisio uit. “De grootte van het probleem is dus zorgwekkend. Het treft een hele generatie van jonge individuen, vanaf 1978.”

Volgens Di Nisio zal het probleem zich verderzetten totdat PFK’s verboden worden. “De studie toont aan dat PFK’s een substantiële impact hebben op de mannelijke gezondheid, aangezien ze op directe wijze de hormonale paden beïnvloeden en mogelijk tot onvruchtbaarheid leiden.”

Door ehu
VOOR ABONNEES