20-jarige in coma na studentendoop: jongeman dronk zo veel vissaus dat hij hartaanval kreeg

Leuven / Zandhoven / Vorselaar / Malle / Hove / Edegem -

Een twintigjarige student van de KU Leuven ligt in coma nadat hij voor een studentendoop zo veel vissaus of visolie dronk dat hij een hartstilstand kreeg. Nog twee andere “schachten” van studentenvereniging Reuzegom moesten woensdagavond naar het ziekenhuis. De KU Leuven is “zwaar geschokt” door het incident.

De studentenvereniging in kwestie organiseerde dinsdag het eerste luik van de studentendoop in kwestie in Leuven zelf, waarna het evenement woensdag voortging in een bosrijke omgeving in Vorselaar. Er werden drie nieuwe leden of “schachten” gedoopt: een negentienjarige uit Hove, een twintigjarige uit Zandhoven en een twintigjarige uit Edegem. Ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren, waaronder blijkbaar het drinken van een grote hoeveelheid zoute vissaus of visolie. De drie hadden ook onderkoelingsverschijnselen.

Rond 21 uur werd de jongeman uit Edegem onwel. De organisatoren van de doop beslisten om hem naar het Sint-Jozefziekenhuis in Malle te brengen, maar daar verslechterde zijn toestand dusdanig dat besloten werd hem aan het UZA in Edegem toe te vertrouwen. “Op dit moment is de toestand nog steeds zeer kritiek”, stelt het parket. “De twee anderen hadden ook klachten en werden ook naar het ziekenhuis gebracht. Zij worden verzorgd in het ziekenhuis, maar konden wel worden verhoord.”

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het innemen van de vissaus tot de gezondheidsproblemen heeft geleid. Een wetsdokter zal de verwondingen van de studenten onderzoeken. Mogelijk veroorzaakte de vissaus een te hoog zoutgehalte in hun bloed, in die mate dat de student uit Edegem een hartstilstand kreeg op de spoeddienst. De jongeman moest gereanimeerd worden.

“Zwaar geschokt”

De KU Leuven is “zwaar geschokt” door het incident. “We vinden wat er gebeurd is verschrikkelijk en zullen de studenten die de doop organiseerden ter verantwoording roepen”, zegt vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove. “We leven sterk mee met de familie en vrienden van het slachtoffer.”

Ook de Leuvense Studentenkoepel LOKO hekelt het onverantwoorde gedrag van studentenclub Reuzegom. “Voorlopig wensen we uit respect voor het slachtoffer en zijn omgeving hierover niet te communiceren”, zegt coördinatrice Yana Vandyck namens LOKO. “Maar we benadrukken dat deze club niet verbonden is aan onze koepel. We keuren het onverantwoorde gedrag van deze club ten zeerste af.”

Charter

Om de studenten bewust te maken van hun verantwoordelijkheden bij het organiseren van activiteiten, stelde de KU Leuven vorig academiejaar een charter op. Heel wat clubs weigerden dat charter te ondertekenen. Daaronder ook Reuzegom. Studenten die naar aanleiding van deze gebeurtenissen met vragen zitten, kunnen steeds terecht bij medewerkers van het studentenbeleid op studentenbeleid@kuleuven.be of bij Tele-onthaal.

Niet eerste keer

Reuzegom werd in 1946 opgericht door onder meer Hugo Schiltz. De oorspronkelijke benaming Oxaco-Leuven werd in 1957 veranderd in Reuzegom, als verwijzing naar “de Reuzekes van Borgerhout”. Momenteel heeft de studentenclub een dertigtal leden dat zich uitleeft tijdens internationale kroegentochten, luxueuze skivakanties en een jaarlijkse uitstap naar de Oktoberfesten in München.

In maart 2013 kwam Reuzegom in aanvaring met dierenrechtenorganisatie GAIA en met de KU Leuven over dierenmisbruik. Op een filmpje van de besloten Facebookpagina van de club was te zien hoe enkele leden een biggetje doodschoten met een karabijn. Nieuwe leden werden verplicht om een heel academiejaar een konijn te onderhouden en dat vervolgens eigenhandig te slachten.

“Het zijn inderdaad geen onbekenden”, zegt Kenny Van Minsel, voorzitter van LOKO. “Nogal wat incidenten met soortgelijke clubs in Leuven gaan er soms echt over.” Van Minsel betreurt dat Reuzegom het charter over studentendopen niet heeft getekend. “Daarin staan heel wat bepalingen waaraan de clubs zich moeten houden, zoals controle door de politie tijdens de doop. Geen enkele studentenclub in Leuven heeft het charter ondertekend.”

Om hoeveel clubs het precies gaat, is niet bekend. “Het zijn feitelijke verenigingen die soms even snel weer opgedoekt worden. Reuzegom is wel een vaste waarde.”

Het doopcharter werd in 2013 opgesteld door de KU Leuven, LOKO, de politie en het Leuvense stadsbestuur. Bij Reuzegom was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar. De website en de Facebookpagina van de club werden donderdagavond offline gehaald.

Door mtm
VOOR ABONNEES