Japan, het land dat gratis huizen weggeeft aan jonge mensen

Bron © CNN

Een traditioneel dorp op het platteland in Japan. Foto: ss

Een gratis huis op het idyllische platteland van Japan? Het klinkt als een oplichtingstruc, maar niets is minder waar. Het land kampt namelijk met een ongewoon huisvestingsprobleem: er zijn meer huizen dan de bevolking groot is. De Japanse overheid is nu op zoek naar mensen die de zogenaamde ‘spookhuizen’ willen bewonen.

In 2013 werd het probleem al een keer duidelijk in kaart gebracht door het Japan Policy Forum: toen waren er 61 miljoen huizen voor zo’n 52 miljoen huishoudens. Meer dan 8 miljoen woningen stonden er verlaten en vervallen bij. Omdat het er niet naar uitziet dat het evenwicht snel hersteld zal worden, neemt Japan nu maatregelen.

Gratis huizen

De overheid bedacht zelfs een naam voor de ‘spookhuizen’ die zich voornamelijk op het platteland bevinden: ‘akiya’. De huizen staan in zogenaamde ‘akiya databanken’ opgelijst tegen een spotprijsje. De prijzen variëren van 30 miljoen yen, omgerekend 234.000 euro, tot letterlijk 0 yen. Gratis dus.

Naoko (45) woont in zo’n woning. Het huis met twee verdiepingen is erg ruim en ligt - genesteld aan een landwegje en tussen de bomen in - op een idyllische locatie: Okutama. Het kleine stadje ligt in de prefectuur - een bestuurlijk onderdeel in Japan, te vergelijken met een provincie - Tokio.

“We moesten wel veel reparatiewerk verrichten in ons nieuwe huis”, vertelt Naoko. “Maar we wilden al altijd op het platteland wonen en een grote tuin hebben.” Voordien woonde de Japanse vrouw met haar man en kinderen - twee tieners en een vijfjarige - bij haar ouders in. Geld om een eigen huis te kopen, was er niet.

Wie net zoals Naoko kans wil maken op een gratis huis moet jonger dan veertig jaar zijn of lid zijn van een gezin met minstens één kind onder de achttien jaar en één partner onder de vijftig jaar. Kandidaat-eigenaars moeten beloven dat ze permanent in het dorp zullen blijven.

Hoe is het zover kunnen komen?

De voornaamste oorzaak van de massale leegstand in Japan is de sterk toenemende vergrijzing. In 2015 telde het land nog 127 miljoen inwoners. Tegen 2065 zullen dat er nog maar 88 miljoen zijn. Er zijn te weinig jonge mensen om de huizen, die door de ouderen verlaten worden, in te vullen. Bovendien krijgen Japanners nog amper kinderen óf ze wachten er langer mee.

Verder speelt ook bijgeloof een niet te onderschatten rol. Eigendommen die geassocieerd worden met tragedies zoals zelfmoord, moord of eenzame sterfgevallen zouden ongeluk brengen. Daardoor is het nog moeilijker om ze te verkopen.

Daarnaast is er ook een historische reden. In de twintigste eeuw kende Japan twee grote bevolkingsexplosies: net na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de economische heropleving in de jaren tachtig. Telkens was er sprake van een groot woningtekort. Daarom werd een massa huizen gebouwd. Maar veel van die woningen waren van slechte kwaliteit, waardoor bewoners na verloop van tijd een nieuw huis kochten.

Door evdg, nadb
VOOR ABONNEES