Voormalige speelgoedfabriek gesloopt op dag van Sinterklaas

  • De laatste restanten van de fabriek Torck naast de spoorwegviaduct zijn donderdag gesloopt. Alleen de toegangspoort met de naam Torck blijft nog even staan. De aannemer zoekt nog een plaatsje om die te bewaren in afwachting van de bouw van het nieuwe complex.
Deinze -

Donderdag gingen de voorgevel en de laatste muren van het gewezen kinderwagen- en speelgoedbedrijf Torck in de Ommegangstraat tegen de vlakte. Alleen de inrijpoort met daarboven de in witsteen gespannen boog die herinnert aan Torck bleef gespaard.

Het is best mogelijk dat ook die herinnering aan de naam Torck, een brok industrieel erfgoed, op vrijdag 7 december onder de sloophamer gaat. “Tenzij er een bergplaats wordt gevonden voor de boog”, zegt de aannemer van de sloopwerken. “Er werd gevraagd die boog in te werken in het nieuwe gebouw, maar niemand heeft ons gezegd waar we er in afwachting mee naartoe moeten.”

Na de ontmanteling en sloop van de fabrieksterreinen komt er een sanering. Daarna wil projectontwikkelaar Saranta er een modern nieuwbouwcomplex met appartementen, wooneenheden, een tuin en ondergrondse parking neerpoten.

De familie Van Assche uit Deinze, die als speelgoedverzamelaars bekendstaat, betreurt dat de inwoners door de sloop van het gebouw nog weinig materiële voeling met het rijke speelgoedverleden zullen hebben.

“Dat enkel de Torckboog donderdag nog zichtbaar bleef, bewijst dat het ‘merk’ Torck wel krachtig en onverwoestbaar is geweest. Dat woord stond op de affiche die in onze collectie steekt. Helaas, op de dag dat de Sint zijn rondgang maakte om de kinderen speelgoed te brengen, heeft hij alle restanten meegenomen.”

Tot 3.000 werknemers

Met Torck verdwijnt de laatste herinnering aan de eens zo bloeiende kinderwagen- en speelgoednijverheid in Deinze. Niet onterecht werd de stad toen het Nürnberg van het Noorden genoemd. In de eerste helft van de 20ste eeuw werkten tot 3.000 werknemers bij Torck, Souplex of Pericles. Dit laatste blauwe fabriekje werd vorig jaar gesloopt. Torck bood op zijn toppunt aan 700 mensen werk.

Alles wat Torck betreft startte in 1887, toen Léon Van Heuverswyn en Eugène Hebbelinck in de Kortrijkstraat met een atelier voor kinderwagens van stapel startten. Nadat Paul Hauttekeete en Emiel Torck het bedrijf overnamen, bleef het groeien.

Vanaf de jaren 60 werd de concurrentie groot en in 1971 ging tot ieders verbazing het bedrijf overkop. Sindsdien werd het overgenomen door andere speelgoedproducenten en handelaren, zoals de broers Beeusaert en later Romico. Vele jaren stond het leeg, tot een projectontwikkelaar besliste om op dezelfde plaats en de naastliggende Belgacomsite een nieuwbouwcomplex in te planten.

Door John De Vlieger
VOOR ABONNEES