Onderzoekers treffen zeehond aan met paling in zijn neus

Bron © Facebook, Live Science,

Foto: Hawaiian Monk Seal Research Program

Onderzoekers hebben in Hawaï een zeehond gevonden met een paling in zijn neusgat. Ze deden de bizarre ontdekking vorige zomer toen ze de zeehondenpopulatie aan het tellen waren. Pas nu heeft het Hawaiian Monk Seal Research Program er een foto van gedeeld.

“Maandagen zijn misschien niet goed voor je, maar alles is beter dan een paling in je neus”, schreven de onderzoekers bij het beeld op Facebook.

Gelukkig zijn ze er vorige zomer wel in geslaagd het dier snel uit zijn benarde positie te redden. “Getrainde professionals benaderden de zeehond voorzichtig en konden met een kleine beweging binnen een halve minuut de paling uit het neusgat van de zeehond krijgen”, klinkt het in lokale media.

Goed nieuws voor de zeehond, maar voor de paling kwam alle hulp te laat. Het dier overleefde het niet.

Lees hieronder verder

Oorzaak?

Het is niet de eerste keer dat een zeehond is waargenomen met een paling in de neus, hoewel het zeer zelden gebeurt. Over de oorzaak hebben wetenschappers enkele theorieën.

“Dit type zeehond voedt zich door de neus in koraalriffen te steken en in het zand te graven”, klinkt het. “Het is dus mogelijk dat de paling, die zich vaak in zulke plekken schuilhoudt, zichzelf probeerde te verdedigen of juist probeerde te ontsnappen door zichzelf in de neus te duwen.”

Een andere mogelijkheid is dat de zeehond de paling uitgebraakt zou hebben, maar dat hij “uit het verkeerde gat” is gekomen. Wetenschappers hechten meer geloof aan de eerste theorie.

Door nadb
VOOR ABONNEES