“Ga niet naar Parijs.” Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Franse hoofdstad af door nieuwe betoging ‘gele hesjes’

Ook dit weekend worden weer zware problemen verwacht in Parijs Foto: Photo News

Ons ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Belgen aan om dit weekend niet naar Parijs te gaan. Er worden zware problemen verwacht door een nieuwe manifestatie van de gele hesjes.

OPROEP. Bent u in Parijs of bent u – ondanks de waarschuwing – toch van plan om dit weekend naar de Franse hoofdstad af te zakken? Laat het ons weten.

Door de aangekondigde protesten van de gele hesjes komend weekend, neemt Parijs drastische maatregelen die ook grote gevolgen hebben voor de toeristen. Musea worden gesloten en evenementen worden afgeblazen.

“Vermijd menigten”

Wegens de acties moedigt Buitenlandse Zaken in Brussel alle reizigers aan om hun verblijf in Parijs dit weekend uit te stellen. “Als u naar Parijs komt, volgt u best de volgende voorzorgsmaatregelen: vermijd menigten en blijf weg van elke bijeenkomst, geef de voorkeur aan de arrondissementen van de linkeroever en ga niet naar symbolische plaatsen en andere toeristische gebieden, zoals de Arc de Triomphe, de Champs-Elysees, de Boulevard Haussman, de Concorde en de Bastille”, luidt het advies.

Buitenlandse Zaken vindt het ook raadzaam om niet in het centrum van Parijs rond te rijden omdat verkeerslichten beschadigd zijn, wat soms chaotisch verkeer veroorzaakt. “Parkeer voertuigen in ondergrondse parkeergarages en niet op straat. Vermijd discussies en andere controverses en verzet je niet tegen de politie”, aldus Buitenlandse Zaken.

Buitenlandse Zaken verwacht de belangrijkste problemen in Parijs, maar het is mogelijk dat andere steden ook worden getroffen. “Voor alle reizen naar Frankrijk, met inbegrip van de overzeese departementen en gebieden, nodigen we reizigers uit om de voorzorgsmaatregelen te respecteren.”

TUI raadt reizigers af

Ook touroperator TUI raadt klanten af om dit weekend naar Parijs te gaan. “Wie geboekt heeft, krijgt alle kosten terugbetaald.” TUI heeft al haar reizigers met afreis tot en met 9 december gecontacteerd om hen hierover te informeren en hen de kans te geven hun reis te annuleren of uit te stellen naar een latere datum.

“Alle bij TUI geboekte onderdelen van de reis (treinticket, overnachtingen, tickets voor musea of andere uitstappen zoals de Moulin Rouge) worden aan de reiziger terugbetaald ingeval van annulatie. In totaal gaat het om 107 klanten die bij ons hebben geboekt”, zegt Piet Demeyere van TUI.

89.000 agenten

In de Franse hoofdstad en elders in Frankrijk vindt zaterdag een massale actiedag plaats van de “gele hesjes”. De Franse premier Édouard Philippe kondigde al aan dat twaalf gepantserde voertuigen van de gendarmerie worden ingezet in de Franse hoofdstad. In totaal worden 89.000 agenten en gendarmen ingezet. Volgens de directeur van de nationale gendarmerie, Richard Lizurey, is het de bedoeling dat de pantserwagens instaan voor “bescherming tegen projectielen, molotovcocktails en pétanqueballen”.

Door tg
VOOR ABONNEES