Gentse SP.A-leden geven nieuwe schepenen groen licht, maar: "Ontgoocheling is groot"

© dvh

In Gent is voormalig lijsttrekker Rudy Coddens aangesteld als 'sociale' schepen met een reeks zware bevoegdheden. Astrid De Bruycker komt nieuw binnen in het stadsbestuur en huidig schepen Annelies Storms wordt Feestenschepen voor de helft van de legislatuur. Dat werd beslist op een emotionele ledenvergadering bij SP.A zaterdagmiddag. "De mensen zijn verbitterd dat we maar twee voltijdse schepenen hebben", zegt Coddens.

Tuly Salumu

Volgende week duidt ook Groen zijn schepenen aan voor de nieuwe bestuursploeg van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Vrijdag moet het bestuursakkoord worden afgeklopt. Zaterdag worden de burgemeester en het schepencollege officieel voorgesteld.

Daarin zetelen dus drie SP.A schepenen:

  • Rudy Coddens als schepen van Financiën, Armoedebestrijding, Gezondheid en Zorg, Seniorenbeleid en Sociaal beleid
  • Astrid De Bruycker als schepen voor Openbaar Groen, Welzijn, Gelijke kansen en Participatie
  • Annelies Storms als schepen voor Feesten, Evenementen en Facility Management

Alle drie werden ze met de vereiste tweederdemeerderheid verkozen.

Coddens zet zijn huidige bevoegdheden grotendeels voort en krijgt er de zware portefeuille van Financiën bij.

De Bruycker is een nieuwkomer in het Gentse stadsbestuur. Haar prioriteiten? "Meer participatie, via burgerbegrotingen bijvoorbeeld", zegt ze. "Zo kunnen we de mensen in de wijk mee laten beslissen waar we overheidsgeld in steken. En ik wil ook de praktijktesten tegen discriminatie op de woonmarkt uitbreiden. Wordt er gediscrimineerd bij het bezichtigen van woningen? Dat wil ik laten uitzoeken."

Storms wilde als nieuwe Feestenschepen zaterdagmiddag nog geen grote verklaringen afleggen. De benoeming kwam totaal onverwacht. "Ik ben zeer blij dat ik nog drie jaar de kans krijg om mijn stempel te drukken. Vast staat wel dat ik huidig Feestenschepen Christophe Peeters niet ga kopiëren, ik ga het op mijn manier doen. Ik ben ook nu al bevoegd voor Evenementen dus kan zeker genoeg ervaring voorleggen."

Verbittering

De socialisten hebben er enkele woelige weken op zitten. De zware verkiezingsnederlaag in oktober laat zijn sporen na. Van de vijftien fractieleden, blijven er maar zeven over. En voor de drie schepenambten in de bestuursploeg van Mathias De Clercq (Open VLD) waren er uiteindelijk ook maar drie kandidaten. Resul Tapmaz, schepen van Gelijke Kansen, Sport en Welzijn, kondigde eerder deze week aan dat hij stopt met de actieve politiek. En vrijdag kwam het bericht dat Sven Taeldeman, huidig schepen van Wonen, een stap opzij zet.

Dat Storms als schepen slechts een halve legislatuur mag invullen, botste op verbittering bij de achterban tijdens de algemene ledenvergadering zaterdagmiddag. Tijdens de zitting, die ruim drie uur duurde, laaiden de emoties hevig op. "De mensen zijn ontgoocheld en verbitterd dat we maar twee voltijdse schepenen hebben", zeggen Coddens. "Er zijn veel emotionele tussenkomsten geweest. Het vertrek van Resul Tapmaz heeft veel mensen geraakt. De partij likt haar wonden. We moeten samen een verwerkingsproces door. Ik zie mezelf als gids om de partij door deze moeilijke periode te loodsen en weer naar vooruitgang te stuwen."

"SP.A bloedt"

Dat er vernieuwing nodig is, klonk ook bij de leden. "Never waste a good crisis", zegt Taeldeman. "De SP.A bloedt. Maar tegen 2024 willen we terug sterker staan. Er zijn bij de lijstvorming al verschillende nieuwe gezichten opgenomen. We moeten hen klaarstomen voor de toekomst."

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent