Omstreden Luikse intercommunale weigert nog altijd bekend te maken hoeveel bestuurders verdienen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De omstreden Luikse intercommunale Publifin weigert nog altijd de verloning van haar bestuurders bekend te maken. Dat blijkt uit een rapport van de twee onderzoekers die door de overheid werden aangesteld. Van de 45 aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Publifin-affaire zijn er 12 niet behandeld, aldus de krant.

Op het hoogtepunt van het schandaal rond Publifin gaf de Waalse regering Alexia Autenne (UCLouvain) en Laurent Gheeraert (ULB) de opdracht om een oogje in het zeil te houden bij de intercommunale. Met matig succes: aanbevelingen als de benoeming van onafhankelijke bestuurders binnen de raad van bestuur of de hernieuwing van het directiecomité van Nethys, de operationele poot van Publifin onder leiding van Stéphane Moreau, kregen geen gevolg.

Het rapport onderstreept wel dat op sommige vlakken vooruitgang is geboekt: “De organisatie van de terugbetaling van sommen geld die de leden van de sectorcomités gekregen hebben” bijvoorbeeld, of de lancering van operaties om Resa, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas, van de rest van de groep te splitsen.

Maar het luik “verloning van de bestuurders” blijft vragen oproepen, stellen de experts. Publifin moet elk jaar een rapport opstellen met daarin de verloning en eventueel andere voordelen van haar bestuurders. Maar dat rapport, dat doorgespeeld is aan voogdijminister Valérie De Bue (MR), is onvolledig.

Door jvh
AANGERADEN