2018 was geen goed jaar voor het noordelijk poolgebied

Bron © BELGA

Foto: Getty Images

Het jaar 2018 was het op een na warmste ooit in het noordelijk poolgebied sinds het begin van de waarnemingen in 1900, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse weerdienst NOAA. Dit rapport waarschuwt dat de opwarming “diepgaande veranderingen” voedt.

Alleen het jaar 2016 was historisch nog warmer dan hetgeen nu bijna afgelopen is. In 2018 was het 1,7 graden warmer dan het gemiddelde van de laatste drie decennia en de opwarming verloopt er twee keer zo snel als het mondiale gemiddelde. De tendens is duidelijk: de vijf laatste jaren zijn de warmste ooit opgetekend, zegt het weerbureau.

De NOAA stelde op twee decennia tijd een daling met de helft van de populatie aan rendieren en een opnieuw naar het Arctisch gebied opschuiven van rode algen vast, tengevolge van het opwarmen van de wateren.

In de noordelijke poolzee vormt zich ijs van september tot maart maar dat seizoen wordt alsmaar korter. Het ijs is minder dik, minder jong en bedekt minder van de oceaan. Oud ijs - ouder dan vier jaar - is op 33 jaar tijd met 95 procent afgenomen.

Door adm
AANGERADEN