Zo vier je Kerstmis in de pretparken

Veel pretparken blijven gesloten tot de lente lonkt, maar er zijn er genoeg die tijdens de kerstvakantie te bezoeken zijn. Op sommige locaties is de winterpret nu al begonnen. Het aanbod wordt aangevuld met seizoensgebonden attracties, winterse eetstandjes en shows met een magisch karakter.

Met Mickey, Minnie en Goofy

Als naar gewoonte heeft Disneyland Paris zich sfeervol uitgedost voor de kerstdagen. Daar hoort een gigantische kerstboom bij. Van Mickey en Minnie tot Buzz Lightyear stappen de cartoonfiguren op in een Christmas Parade. In het Animagique Theater in het Walt Disney Studios Park maak je een swingende tapdansshow mee terwijl in het Hollywood Tower Hotel de avondshow Goofy’s Incredible Christmas loopt. Wie wil kan de Kerstman een knuffel geven, maar wel slechts tot 25 december, want dan vliegt hij terug naar Lapland. Wie in Disneyland blijft logeren, zal ook zijn hotelkamer vol kerstsfeer aantreffen.

Tot 6 januari, op weekdagen van 10 tot 18 uur of 20 uur, weekends en in de kerstvakantie van 9 tot 22 uur. Op oudejaarsavond blijven sommige deuren tot na middernacht open.

www.disneylandparis.com

Zo vier je Kerstmis in de pretparken

Al voor de twintigste keer

De Efteling in Kaatsheuvel, net iets verder dan Breda, wordt al voor de twintigste keer een sprookjesachtige winterwereld. In 1999 begon het als een proefproject. “Dat de winteropenstelling zo’n succes zou worden en dat veel parken in Europa ons hierin zouden volgen, hadden we destijds niet durven voorspellen”, zegt algemeen directeur Fons Jurgens.

Tijdens Winter Efteling kan men er niet alleen schaatsen, maar zelfs langlaufen en in het overdekt IJspaleis van een glijbaan sjezen. Rond vreugdevuren zingen kinderkoren en in het openluchttheater wordt de show Sprookjesboom opgevoerd. De parkshow Raveleijn, waarin paarden een hoofdrol spelen, krijgt door het gebruik van licht en vuur in het donker extra spanning. Caro is een nieuw spektakel in Efteling Theater met humor, muziek, dans en acrobatie.

Elke dag van 11 tot 18 uur, in het weekend tot 19 uur en van 22 december tot 6 januari tot 20 uur. Op 31 december vanaf 19 uur Oud & Nieuw Feest.

www.efteling.com

Zo vier je Kerstmis in de pretparken

De magische roos

Op enkele waterattracties na, blijven alle attracties van Phantasialand in Brühl open tijdens de winterdagen rond de jaarwisseling. Je kan er onder meer achtbaanplezier beleven in de Taron, die door een mysterieus rotslandschap raast. Natuurlijk fonkelt er een enorme kerstboom langs een bevroren meer waarop geschaatst kan worden. En overal worden hartige en zoete lekkernijen aangeboden met chocomelk of glühwein. Het Duitse pretpark, nabij Keulen, pakt ook weer uit met winters entertainment. Zo wordt elke dag afgesloten met het wintersprookje The Magic Rose – Spirit Of Light op de Kaiserplatz, gevolgd door vuurwerk.

Tot 20 januari, van 11 tot 22 uur, op oudejaarsvond tot 18 uur. Gesloten op 24 december en op 1, 7, 14 en 15 januari.

www.phantasialand.de

Zo vier je Kerstmis in de pretparken

Kerst met dolfijnen

Tijdens de kerstvakantie is er een heel speciaal aquaspektakel in het Boudewijn Seapark in Brugge. Het dolfinarium wordt magisch verlicht voor de kerstuitvoering van de dolfijnenshow Moana’s Blue World. Verder voeren stuntduikers duizelingwekkende sprongen uit van in de zeventien meter hoge nok van het gebouw. De show duurt 45 minuten en wordt twee keer per dag opgevoerd, een keer om 14 uur en een keer om 16.30 uur. Je kan er apart een ticket voor kopen, maar je kan het ook combineren met een dagje ravotten in Bobo’s Indoor en een schaatsbeurt op de ijspiste. De buitenattracties zijn gesloten.

Van 26 december tot 6 januari, van 11 tot 18 uur. Op 31 december en 1 januari gesloten.

www.boudewijnseapark.be

Zo vier je Kerstmis in de pretparken

De leerling-goochelaar

Tijdens de Magische Winterweken zijn niet alleen het overdekte Land van Toos en Wunderwald geopend in het attractiepark Toverland. Dat ligt in Sevenum, in Nederlands Limburg, dicht bij Venlo. Via een pad met verlichte kerstbomen betreed je deze keer ook buitengebied Ithaka, waar de houten achtbaan Troy voorbij dendert. Rond kampvuren klinken winterliedjes en kan je marshmallows roosteren. In de show A Magical Dream wordt een jongen van tien de goochelaar die hij altijd wilde zijn. Tijdens audities werden kinderen voor die rol gezocht. De volwassen illusionist wordt gespeeld door Peter Eggink, winnaar van de Oscar van de Magie en de Merlin Award. De goochelshow duurt zo’n twintig minuten en wordt drie keer per dag opgevoerd.

Van 22 december tot 6 januari, elke dag van 10 tot 18 uur.

www.toverland.nl

Zo vier je Kerstmis in de pretparken

Lichtsculpturen met Samson en Plop

In de winter, maar de andere vestigingen van Plopsa hebben wat extra in petto. Tijdens Winter Magic wordt Plopsaland De Panne een magisch winterlandschap met honderden kerstbomen, kleurrijke kerstballen en betoverende lichtjes. Dat is het ideale decor om rondjes te draaien op de ijspiste. Je kan je verwarmen rond knisperende kampvuren of met een kop warme chocolademelk in de hand. ’s Avonds trekt de Christmas Parade rond met figuranten in verlichte kostuums. Nieuw dit jaar is het Lichtfestival op de Big & Betsy Hoeve. Je vergaapt je aan lichtsculpturen van Samson die een treintje bestuurt of van Kabouter Plop op een slede. Van 26 tot 30 december neemt Ketnet het park weer over. Tijdens de nocturnes van Ketnet Kerst kan je de acteurs van Campus 12 en Helden ontmoeten. De KetnetBand zorgt voor een feestje op het Dorpsplein, afgesloten met een vuurwerk.

Laathet maar vriezen en sneeuwen, de meer dan 25 attracties van Plopsa Indoor Hasselt staan onder een dak. Van 22 december tot 6 januari loopt er ook de gekke show Kerst Met Klus. Voor het eerst zullen Plopsaland en Plopsa Indoor open zijn op 25 december en 1 januari. Dat geldt zelfs ook voor het waterpretpark Plopsaqua in De Panne.

Van 22 december tot 6 januari. Ook dit en volgend weekend. De winterse openingsuren variëren.

www.plopsa.be

Zo vier je Kerstmis in de pretparken
Door André Grosemans
Meest recent