‘Politicus’, ex-beursgoeroe, oplichter, schilder,...

Jean-Pierre Van Rossem overleden: omstreden cultfiguur werd 73

Jean-Pierre Van Rossem is overleden. Dat bevestigt Peter Callebaut, de advocaat van Van Rossem. De gewezen omstreden politicus, oplichter, excentriekeling en beursgoeroe was 73. Begin deze week moest de man nog met spoed afgevoerd worden met een ambulance van zijn appartement naar het ziekenhuis. Hij stierf in UZ Jette.

lbo

Van Rossem overleed in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens advocaat Peter Callebaut stierf Van Rossem door gezondheidsproblemen. Op Facebook liet Van Rossem op 10 december weten dat hij ernstig ziek was aan de longen.

In november werd Van Rossem nog veroordeeld voor fraude, valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Vorige week en begin deze week zond zender VIER een documentaire uit over de politicus. Daarin vertelde hij nog dat hij niet naar de gevangenis wou en dat hij nog liever zou sterven. Net na de tweede uitzending werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Hij moest toen met een ladderwagen uit zijn appartement in Kapelle-op-den-Bos worden gehaald.

© Photo News

Omstreden

Van Rossem werd in 1945 geboren in Brugge. Vader Jan is bureauchef bij de NMBS, mama Germana huisvrouw. In interviews zal Jean-Pierre zich verschillende keren denigrerend uitlaten over zijn ouders die hij kleinburgerlijk en dom noemt. Hij vraagt zich zelfs publiekelijk luidop af waarom nooit iemand zijn vader onder de trein heeft geworpen... Pas recent gaf hij toe spijt te hebben over de ruzie met zijn vader.

LEES OOK. Jean-Pierre Van Rossem is niet meer: de man die de beurskoers kon voorspellen, bankbiljetten rondstrooide en sliep met ministers (+)

Wanneer zijn zakenimperium begin jaren 90 begint te wankelen, stort Van Rossem zich op de politiek. Bij de verkiezingen van 1991 haalt hij met zijn libertijnse partij ROSSEM ineens vier zetels. Veel proteststemmen. Maar wanneer hij in augustus 1993 als volksvertegenwoordiger ‘Vive la republique’ roept tijdens de eedaflegging van koning Albert II, krijgt hij vanuit alle hoeken zware kritiek. Toch zal hij nog tot 1995 parlementair blijven, om het nadien nog eens opnieuw te proberen. Het wordt geen succes. Net nadat hij in Brussel werd veroordeeld in november, kondigde hij op zijn Facebookaccount aan dat hij volgend jaar opnieuw een gooi zou doen naar een zetel in de Kamer. Maar zo ver komt het dus niet. Van Rossem werd 73.

BEKIJK OOK. Van ‘Vive la République’ tot zijn aanvraag voor euthanasie: de opvallendste beelden met Jean-Pierre Van Rossem

© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten