Bram Van Braeckevelt en Hafsa El-Bazioui worden de laatste Groen-schepenen in Gent

© IF

Bram Van Braeckevelt wordt schepen voor Personeel, Werk en Toerisme voor Groen in Gent. Hafsa El-Bazioui neemt het vijfde, halve schepenambt van Groen op, na drie jaar. Dat heeft de partij zaterdag beslist op een ledenvergadering. El-Bazioui wordt de eerste schepen in Gent met een hoofddoek. Groen besliste wel om met de schepenportefeuilles te schuiven.

Bert Staes en Cedric Maes

Bram Van Braeckevelt (31) wordt schepen van Werk, Personeel en Toerisme voor Groen in Gent. Hij kreeg zaterdag het vierde schepenambt van de partij toegewezen. Wie de eerste drie schepenen worden, was al langer duidelijk: Filip Watteeuw, Elke Decruynaere en Tine Heyse. Van Braeckevelt is al enkele jaren fractieleider van Groen en werkt voor de liberale vakbond ACLVB, waar hij sectoraal verantwoordelijke is.

Hafsa El-Bazioui (31) wordt de vijfde schepen voor Groen in Gent, maar pas na drie jaar. Groen deelt een schepenambt met SP.A, dat van Feestelijkheden en Facility Management. Dat wordt de eerste drie jaar uitgevoerd door Annelies Storms van SP.A, daarna neemt Hafsa El-Bazioui het over, maar met een andere portefeuille (zie verderop).

El-Bazioui wordt de eerste schepen in Gent die een hoofddoek draagt. Ze is een nieuwkomer in de politiek en verraste door meteen 3.981 stemmen binnen te halen.

MEER: Uit het niets naar 3.981 stemmen: is deze Gentse de verrassing van de verkiezingen?

Dit worden de nieuwe schepenen van Groen in Gent:

  • Filip Watteeuw: Schepen van Mobiliteit, Openbare Werken, Architectuur en Stedenbouw
  • Elke Decruynaere: Schepen van Onderwijs, Opvoeding, Jeugd, Gezinsbeleid en Outreachend Werk
  • Tine Heyse: Schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid (2019-2021) en daarna schepen van Milieu, Klimaat en Wonen (2022 - 2024)
  • Bram Van Braeckevelt: Schepen van Personeelsbeleid, Toerisme, Openbare Netheid en Werk (2019-2021) en daarna schepen van Werk, Feesten, Toerisme en Openbare Netheid (2022 - 2024)
  • Hafsa El Bazioui: Schepen van Personeel, Noord-Zuid en Facility Management (2022 - 2024)

Migratieachtergrond

Het aanduiden van de schepenen voor Groen verliep moeilijk. Er waren vier kandidaten voor de anderhalve schepenpost. De knoop werd pas op het laatste moment doorgehakt, zaterdagochtend.

Maar de vijf namen werden zaterdag uiteindelijk met een grote meerderheid van de 130 aanwezige leden. Sara Matthieu, die de meeste stemmen haalde van alle vier de kandidaten, grijpt naast een mandaat. Ook Fourat Ben Chikha haalde het niet.

Zeneb Bensafia wordt aangesteld als voorzitter van de Gentse gemeenteraad voor Groen. Die post deelt de partij met Open Vld, voor elk drie jaar.

De nieuwe schepenenploeg wordt normaal gezien zaterdagmiddag om 14.30 uur al officieel voorgesteld in het stadhuis van Gent door de nieuwe burgemeester Mathias De Clercq.

Door de exit van Resul Tapmaz bij SP.A en het ontbreken van schepenen met een migratieachtergrond bij de andere coalitiepartijen hing het van Groen af of er bestuurders werden aangeduid in Gent met een migratieachtergrond. 32 procent van de inwoners van Gent heeft buitenlandse wortels, zelf of via minstens een van hun ouders.

LEES OOK: Groen beslist: stadsbestuur met of zonder buitenlandse roots in Gent?

Gentse Feesten

Groen besliste wel om met de schepenportefeuilles te schuiven. De afspraak is dat na drie jaar de twee portefeuilles van Personeel en Feesten wisselen tussen Van Braeckevelt en El-Bazioui. Van Braeckevelt wordt dus na drie jaar schepen van Werk, Feesten en Toerisme.

Ook de portefeuille van Noord-Zuid-samenwerking (het ondersteunen van ngo's en sensibilisering) schuift na drie jaar naar El-Bazioui, van bij Tine Heyse. El-Bazioui wordt dan schepen van Personeel, Noord-Zuid en Facility Management. Dat laatste omvat het beheer van het vastgoed van de Stad.

Een van de redenen van die verschuivingen is dat het voor de 31-jarige El-Bazioui niet evident is om de portefeulle van Feesten op te nemen. Die houdt de leiding van de Gentse Feesten in.

El-Bazioui, de schoonzus van de bekende Gentse imam Khalid Benhaddou, komt uit een familie met Marokkaanse achtergrond en draagt een hoofddoek. Ze is een nieuwkomer in de politiek en heeft nog geen politieke ervaring. El-Bazioui heeft wel ervaring op personeelsvlak, ze werkt als personeelsverantwoordelijke in de Gentse Hotelschool.

Hoogspanning bij Open Vld

Ook bij de Gentse Open VLD zijn zaterdag de schepenmandaten officieel verdeeld. Daar zorgde Sami Souguir voor een verrassing. Niet Christophe Peeters, maar Souguir wordt de tweede schepen voor Open VLD in de ploeg van Mathias De Clercq.

LEES: Verrassing bij de liberalen: Christophe Peeters dan toch geen schepen in Gent

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent