Johan Bruyneel wil ondanks schorsing toch nog terugkeren in het wielrennen én heeft opnieuw plannen met Lance Armstrong

Bron © De Morgen

Foto: AFP

Eerder dit jaar werd voormalig ploegleider Johan Bruyneel levenslang geschorst door het Internationaal Sporttribunaal TAS. Die straf liep Bruyneel op omwille van zijn betrokkenheid in de zaak rond Lance Armstrong, die tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij de Ronde van Frankrijk won. In een interview met Hans Vandeweghe in De Morgen praat hij echter mysterieus over een mogelijke terugkeer: “Ik zou graag een tiende Tour winnen. En Lance en ik hebben ook plannen om samen iets te doen...”

Armstrong en Bruyneel zullen wellicht de annalen van de geschiedenis ingaan als de mannen die het meest gesofisticeerde dopingnetwerk van de wielersport hadden. Maar volgens de oud-ploegleider klopt die uitspraak niet. “We deden het bij US Postal zelfs met minder dan onze concurrenten.”

“Ik ken namen van renners die nog niet zijn uitgekomen”

Dat hun systeem misschien wel logistiek het beste georganiseerd was, ontkent hij echter niet: “Zo ben ik, wij gingen niet naar Eufemiano Fuentes (de befaamde dopingdokter rond wie in 2006 een schandaal losbarstte, nvdr.) om bloed te laten invriezen en in een bank te ­bewaren. Van de zaak-Fuentes is nog niet alles geweten. Ik weet wie bloedzak 22 is (een van de 211 zakken die zijn gevonden bij Fuentes) en ik ken nog een paar andere namen die niet zijn uitgekomen. Als die bekend worden, hebben er toch een paar een groot probleem.”

“Ullrich zag ons en hij was al geklopt”

“Weet je wat zijn en onze sterkte was? Niet onze doping, maar zijn mentaal overwicht. Wat hij deed in koers, grensde aan het onmogelijke. Wij creëerden een mythe die er helemaal niet was. Lieten wij uitschijnen tegen een plaatselijke journalist dat Armstrong op training zes keer achter elkaar l’Alpe d’Huez naar boven was gereden, dan stond het in alle kranten. In het echt was hij de tweede keer niet eens boven geraakt, zo slecht was hij uit de VS gearriveerd. Maar Jan Ullrich zag ons en hij was al geklopt.”

Johan Bruyneel wil ondanks schorsing toch nog terugkeren in het wielrennen én heeft opnieuw plannen met Lance Armstrong
Foto: IMAGEGLOBE

Nieuw boek

Wat biedt de toekomst nog voor de levenslang geschorste Bruyneel, die intussen van zijn vrouw gescheiden is en zijn kinderen momenteel niet meer ziet? Een nieuw boek, zo blijkt. “Pokerface is de titel. Tegen de Tour moet het er liggen. Ondertitel: ‘De ongemakkelijke waarheid van het profwielrennen’. Ik mis de wielersport niet, maar ik had wel liever zelf besloten hoe en wanneer ik was gestopt.”

Toch verrast Bruyneel wanneer hij nadien zegt dat hij ooit terugkomt. “In het wielrennen, jawel. Ik zou graag een tiende Tour winnen. In welke hoedanigheid, dat vertel ik pas als het concreet is. En Lance en ik hebben ook plannen om samen iets te doen, maar daar kan ik echt niks over kwijt”, klinkt het mysterieus.

Door svar
AANGERADEN