‘Mars tegen Marrakech’: meerdere gewonden, tientallen betogers opgepakt

Bron © belga, sudinfo
Brussel -

De betoging tegen het migratiepact, de ‘Mars tegen Marrakech’, begon zondag rustig in Brussel, maar na de speeches op het Schumanplein werd de sfeer grimmig en escaleerde de situatie. Meerdere demonstranten gooiden met projectielen naar de agenten, die op hun beurt antwoordden met traangas en waterkanonnen. Er vielen meerdere gewonden en er werden tientallen betogers bestuurlijk aangehouden. Ondertussen is de rust teruggekeerd.

De omgeving rond Brussel-Centraal liep al vanaf 11 uur goed vol. De betogers, volgens officiële tellingen zijn ze met 5.500, zijn rond 12 uur vertrokken via de Kunstberg en verzamelden vervolgens op het Schumanplein. Daar werden om 13 uur speeches gehouden door vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties, zoals Schild & Vrienden. Ook Vlaams Belang-kopstukken Filip Dewinter en Tom Van Grieken waren van de partij.

Bij aankomst op het Schumanplein ontvingen de leden van Voorpost de menigte van de Mars tegen Marrakech met gezangen en slogans. Samen met het geluid van vele voetzoekers weerklonken slogans als “linkse ratten, rol uw matten”, “eigen volk eerst”, “geen jihad in onze staat”, “wij zijn het moe, grenzen toe” en “Michel ontslag”.

Traangas en waterkanon

De Mars verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar na de speeches escaleerde de sfeer. Betogers gooiden met stenen en hekken. Er sneuvelden ook meerdere ruiten van gebouwen van de Europese Commissie. De politie reageerde met traangas en zette ook meerdere waterkanonnen in.

Na de bijeenkomst op het Schumanplein werd de menigte gevraagd om in rust en zonder incidenten naar huis te gaan, maar dat lukte niet. Verspreid over Brussel kwam het nog tot incidentjes. Rond 13.30 uur arriveerden ook nog voetbalhooligans bij de betoging. Ze waren gehuld in zwarte kleren en droegen veel bivakmutsen. ‘Belgium hooligans, Belgium hooligans’, schreeuwden ze onder meer.

De politie drong de ontspoorde menigte met veel traangas terug naar het Schumanplein en duwde ze daarna naar de omliggende straten en het Jubelpark in. Daar sloeg de menigte uiteen. De rust lijkt teruggekeerd.

Tientallen aanhoudingen

De Brusselse politie heeft al zeker negentig administratieve aanhoudingen verricht tijdens de onrusten na de Mars tegen Marrakech. De aanhoudingen gebeurden om verschillende redenen zoals het dragen van een gezichtsmasker, het aanzetten tot geweld of het bezitten van voorwerpen die gebruikt kunnen worden als wapen. Uiteindelijk werden zes betogers ook gerechtelijk aangehouden, bevestigt het parket van Brussel. Drie van hen omdat ze ervan verdacht worden beschadigingen te hebben aangebracht aan het Berlaymont-gebouw, twee voor feiten van gewapende weerspannigheid en één voor drugsgerelateerde feiten.

Brussels burgemeester Philippe Close bedankt de politiediensten intussen voor hun professionaliteit tijdens “een weekend aan hoog risico”. “De politiemannen en -vrouwen hebben het enorm druk en geven veel van hun persoonlijke tijd op om de openbare veiligheid te garanderen in de hoofdstad. Indien we om versterking vragen, is dat dus geen toeval”, stelt Close.

LEES OOK. VTM-ploeg aangevallen met rookbommen in ‘Mars tegen Marrakech’

Geslaagde opkomst

“We kunnen spreken van een geslaagde opkomst”, zei Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, over de opkomst. Volgens officiële tellingen daagden ruim 5.500 betogers op voor de Mars tegen Marrakech. Er zijn ook ongeveer 1.000 tegenbetogers.

Verboden

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) hadden afgelopen week de Mars tegen Marrakech nog verboden. Ze wilden de “bruine mars” en de extreemrechtse uitlatingen tegen het VN-migratiepact weren uit de stad uit vrees voor de veiligheid. Bovendien werden er ook hooligans van enkele Belgische clubs verwacht op de manifestatie. De Raad van State besliste vrijdagavond dat de betoging toch mocht doorgaan.

Maar de ‘Mars tegen Marrakech’ werd uiteindelijk geen mars. Initieel wilden de organisatoren een tocht door de stad maken met begin en einde aan het Noordstation, vlakbij het Maximiliaanpark. Uiteindelijk werd het een statische betoging op het Schumanplein.

‘Mars tegen Marrakech’: meerdere gewonden, tientallen betogers opgepakt
Foto: Photo News
‘Mars tegen Marrakech’: meerdere gewonden, tientallen betogers opgepakt
Foto: Photo News
‘Mars tegen Marrakech’: meerdere gewonden, tientallen betogers opgepakt
Foto: Photo News
‘Mars tegen Marrakech’: meerdere gewonden, tientallen betogers opgepakt
Foto: Photo News
Door rrln, mtm
AANGERADEN