Jong N-VA distantieert zich van lid dat zich op ‘Mars tegen Marrakech’ voordoet als ondervoorzitter

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Brussel -

Jong N-VA is niet betrokken bij de organisatie van de ‘Mars tegen Marrakech’. Ze distantieert zich van de manifestatie en ook van de toespraak van Dominic Potters, die aangekondigd werd als ondervoorzitter van Jong N-VA. Dat verklaart Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman. “De man is geen ondervoorzitter van Jong N-VA, we hebben zelfs geen ondervoorzitter. De betrokkene is wel lid van Jong N-VA in een Kempense gemeente, maar zit niet in het bestuur en heeft er dus ook geen enkele verantwoordelijkheid.”

LEES OOK. ‘Mars tegen Marrakech’ loopt uit de hand: betogers bekogelen politie, die antwoordt met waterkanon en traangas

Potters had zondag het woord genomen tijdens de manifestatie. Hij werd er aangekondigd als ondervoorzitter van Jong N-VA, terwijl de partij en zijn jongerenafdeling zich van de organisatie gedistantieerd hadden en de leden hadden opgeroepen niet aan de mars deel te nemen.

Intussen heeft ook de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) zich op haar website gedistantieerd van de aanwezigheid en speech van Potters op de Marrakechmars. “Enkele weken geleden diende Dominic Potters zijn ontslag in als bestuurder Personeel bij de Vlaamse Vereniging van Studenten, bijgevolg vertegenwoordigt hij de organisatie niet langer”, luidt het.

De speech van Potters:

“Het mocht niet van Jan Jambon, het mocht wel van Theo Francken, en dus hebben we ook de steun van Jong N-VA. We staan voor het begin van echte verandering. Voor het eerst in jaren brengen we Vlaanderen op deze manier samen en daar mogen we trots op zijn. Samen overheerst Vlaanderen. Na enkele maanden hebben we eindelijk de stekker getrokken uit Michel I en dat omwille van dertien bladzijden met sprookjes in. Weg met het Marrakech-pact en weg met de regering.”

“Ze kunnen ons verzet niet meer stoppen”

Ook vertegenwoordigers van studentenvereniging KVHV, Voorpost en Schild & Vrienden namen het woord en spraken samen een Vlaamse boodschap uit tegen de regering Michel en het VN-migratiepact.

Bij de organisatie Voorpost en haar voorzitter Bart Vanpachtenbeke viel eenzelfde signaal te horen. Het verbod op de mars lag nog zwaar op de maag. “Het verbod was politiek geïnspireerd en een bekentenis omdat hun argumenten zwakker worden. Ons verzet kunnen ze niet meer stoppen en geen enkele boycot op straat of op sociale media zal ons stoppen”, aldus Vanpachtenbeke. “Het migratiepact vraagt om meer menselijkheid, maar waar is de menselijkheid voor de familie van de slachtoffers van de aanslagen die een gevolg zijn van de migratiegolf?”

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove haalde in zijn speech vooral uit naar de media. Hij blijft ervan overtuigd dat de media hun rol als vierde macht misbruiken en leugens verspreiden. “Denken jullie dat er nog iemand jullie gelooft als jullie terroristen omschrijven als verwarde mannen? Denken jullie dat we het niet zien dat jullie peilingen wegmoffelen als ze aantonen dat er weinig stemmen zijn voor het migratiepact? Als het om migratie gaat, gebruiken jullie foto’s van kindjes, maar in werkelijkheid gaat het om 80 procent volwassen mannen. Niemand gelooft jullie nog nu de mensen zelf info kunnen vergaren op internet en sociale media.”

LEES OOK. Linkse tegenbetogers: “Goed dat de bruine mars werd toegelaten. Zo vallen hun maskers af”

AANGERADEN
Meest recent