Organisatoren van de ‘Mars tegen Marrakech’ verdedigen zich na rellen: “Opgezet spel van burgemeester”

Zowel Schild & Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove als de Antwerpse KVHV-praeses Filip Brusselmans, twee van de organisatoren, zeggen in een Twitterboodschap dat de ‘Mars tegen Marrakech’ een ongelooflijk succes was. En de rellen dan? “Dat was na afloop, als ons werk en het werk van onze vrijwillige stewards al was afgelopen.” Sterker nog: Van Langenhove meent ‘bewijs’ te hebben dat de rellen “opgezet spel door de burgemeester” waren.

LEES MEER. Onze reporter ziet de ‘Mars tegen Marrakech” ontsporen: “Opzij, ik ga mikken op die flik. Ik wil die blind maken” (+)

Zondag zijn 5.500 mensen gaan betogen in Brussel tegen het VN-migratiepact. Aanvankelijk werd de zogenaamde ‘Mars tegen Marrakech’ verboden, “geen bruine mars door Brussel”, zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) toen. De organisatoren trokken naar de Raad van State en kregen op de valreep toestemming voor een statische manifestatie.

Al snel werd de sfeer grimmig: zo werd een cameraploeg van VTM belaagd met rookbommen en voetzoekers. Daarna braken er rellen uit.

“Vlekkeloos en ordelijk”

“Bedankt voor jullie massale aanwezigheid, vandaag op de Mars tegen Marrakech”, aldus Van Langenhove. “De media berichten over 6.000 aanwezigen. De linkse media kennende mogen we daar dus gerust nog een groot aantal aanwezigen bijtellen. De mars en de manifestatie zijn vlekkeloos en ordelijk verlopen. Mijn dank daarvoor. We hebben een zeer sterk signaal uitgezonden naar de politiek, dat wij het niet aanvaarden dat onze regering met een minderheid in de regering en vooral met een minderheid bij de bevolking het Marrakech-pact heeft getekend en zo onze toekomst en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen op het spel heeft gezet.”

“Na de manifestatie zijn er spijtig genoeg een aantal relletjes uitgebroken. Wij betreuren dit als organisatie, maar we benadrukken dat dit is gebeurd toen ons werk en het werk van onze vrijwillige stewards al was afgelopen. Ik wil jullie nogmaals bedanken voor de massale aanwezigheid. Weet zeer goed dat dit het begin is en niet het einde.”

Video: Dries Van Langenhove

Opgeruimd staat netjes

Van Langenhove zette zijn statement nog kracht bij door enkele foto’s van vuilzakken te posten. “Na de Mars tegen Marrakech stak ik samen met een heleboel vrijwilligers mijn handen uit de mouwen om het plein en de omliggende straten schoon te maken”, klonk het. Iets later postte hij nog een filmpje met “bewijs dat de rellen opgezet spel waren”.

In het filmpje is een agent te zien die uitlegt aan enkele betogers dat “ze zo veel mogelijk volk in de bak willen” en dat “ze zo veel mogelijk arrestaties willen”. Nog volgens de agent mogen “ze erop kloppen”.

Bewijs dat de rellen “opgezet spel” waren, levert de agent niet, maar “van mij mogen jullie alles doen, want jullie hebben groot gelijk”, klinkt het nog. Het is ook niet duidelijk of de agent de uitspraken voor of na de rellen deed.

“Gooi pact in de vuilnisbak, waar het thuishoort”

Ook Filip Brusselmans van de KVHV is tevreden met mars: “Beste vrienden, wat een succes. Met tienduizenden waren we vandaag om onze stem te laten horen tegen dit Marrakech-pact, tegen deze regering, tegen ongecontroleerde massamigratie.”

De rellen schuift hij af op amokmakers. “Wij betreuren natuurlijk ten zeerste dat na afloop van onze manifestatie enkele hooligans het in hun hoofd gekregen hebben om amok te maken in Brussel. Wij distantiëren ons duidelijk van deze incidenten. Wij hebben altijd opgeroepen tot een geweldloos verzet en tot na afloop van onze manifestatie is dat ook gelukt. Wij bedanken alle aanwezigen en willen nog een laatste keer duidelijk maken aan deze regering: teken dit pact niet, gooi het waar het thuishoort, in de vuilnisbak. Ik dank u.”

Burgemeester reageert

“Er is vrijheid van meningsuiting, maar bij geweld tegen politieagenten moet er hardhandig opgetreden worden”, reageert Brussels burgemeester Philippe Close.

“Ik heb altijd respect voor de vrijheid van meningsuiting, zowat 900 keer per jaar zelfs want zoveel betogingen zijn er in Brussel”, zegt Close.

Zondag verliep de Mars tegen Marrakesh zonder noemenswaardige incidenten, tot na de afloop van de speeches. De mensenmassa ging toen uiteen en heethoofden, vooral hooligans, kwamen uit de menigte om amok te maken. Daarbij probeerden ze het Berlaymontgebouw binnen te dringen en bekogelden ze de politie.

“Er is vrijheid van meningsuiting, maar van zodra er geweld wordt gebruikt tegen politieagenten en er schade wordt aangebracht aan gebouwen moet er hardhandig opgetreden worden. Dan geldt er zero tolerance voor iedereen die overlast creëert”, verklaart Close. “Het is geen wedstrijd, maar van zodra een groep enkel wil verwonden, wordt er opgetreden. Hoe die agent in het filmpje dat interpreteert, is nog iets anders.”

De burgemeester benadrukt dat dit absoluut geen deel uitmaakt van een zogenaamd anti-rechts beleid. Bij de betoging van de gele hesjes werden vorige week zaterdag nog 450 aanhoudingen verricht, bij de Mars van gisteren/zondag werden 97 aanhoudingen verricht.

Video: KVHV-Antwerpen

Door mtm, adm
AANGERADEN