Energiefactuur een beetje lager door dalende distributienettarieven

Illustratie. Foto: BELGA

De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met respectievelijk 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG maandag. Ook kmo’s zien de distributietarieven dalen.

De VREG keurde de distributienettarieven voor 2019 goed. Voor elektriciteit is het de tweede daling op rij, voor aardgas was er in 2018 nog een stijging. “Een gezin betaalt in 2019 gemiddeld 46 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 25 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.” Het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen gaat gemiddeld acht procent omlaag.

Ook voor de kmo’s is er goed nieuws. Zij betalen in 2019 gemiddeld 586 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.

Wat zijn distributienettarieven? En waarom zijn ze gedaald?

De distributienettarieven zijn deel van de energiefactuur, dat is het bedrag dat de consument betaalt voor het vervoer van de energie. Die tarieven worden via de factuur van de energieleverancier aan de consument doorgerekend.

“Een aantal kosten en investeringen die de netbeheerders hebben gemaakt zijn intussen afgeschreven”, zegt Dirk Van Evercooren, woordvoerder van de VREG. “Ook vinden wij de overschotten die de netbeheerders door de jaren heen hebben opgebouwd, hebben we die lagere tarieven kunnen afdwingen. Dat was overigens niet naar hun zin.”

De distributienetbeheerders vechten de beslissing van de VREG weliswaar nog aan voor het Brusselse hof van beroep. Een uitspraak wordt verwacht in de loop van de eerste maanden van 2019.

Door adm
AANGERADEN