Komende jaren tragere economische groei, maar meer koopkracht

Bron © BELGA
Brussel -

De Nationale Bank heeft haar verwachting voor de economische groei in België lichtjes naar beneden bijgesteld. In de komende jaren zal de groei geleidelijk aan afnemen. Gemiddeld zou de koopkracht van de Belg er wel duidelijk op vooruitgaan.

De presentatie van de nieuwste prognoses zou de laatste persconferentie worden van gouverneur Jan Smets, die op pensioen gaat. Maar Smets is ziek, en dus stond vicegouverneur Pierre Wunsch vroeger dan gepland voor zijn vuurdoop. Hij vervangt Smets volgend jaar als gouverneur.

De NBB ging tot nu toe uit van een economische groei van 1,5 procent dit en volgend jaar. Nu is dat 1,5 voor dit jaar en 1,4 procent voor volgend jaar geworden. In 2020 en 2021 zou dat verder dalen naar 1,3 en 1,2 procent. Door de internationale onzekerheid zullen de bedrijven trager investeren, denkt de NBB. En de uitvoer vertraagt ook wat.

Wat ook een rol speelt, is dat werkgevers in België het steeds moeilijker hebben om hun vacatures in te vullen. In Europa staan alleen in Tsjechië nog meer vacatures open ten opzichte van het aantal beschikbare werkzoekenden, klinkt het. “Daarom is het belangrijk dat de hervorming van de arbeidsmarkt voortgaat”, zei Wunsch. Het zou volgens de NBB geen goed nieuws zijn mocht de jobsdeal in de prullenbak verdwijnen.

Historisch laag

Geert Langenus, onderzoeker van de NBB-studiedienst, zette nog eens de “blakende gezondheid van de arbeidsmarkt” in de verf. “De werkloosheidsgraad staat op een historisch laag niveau. Er zijn nog periodes geweest met een cijfer op ongeveer dat niveau, maar een lange periode zoals nu is zelden vertoond”, aldus Langenus. “En dat kan niet los gezien worden van het gevoerde beleid.” De Nationale Bank verwacht dat er tussen 2018 en 2021 nog 150.000 jobs zullen bijkomen.

Voor de consument bracht de Nationale Bank goed nieuws: de gemiddelde koopkracht zal in de komende jaren “duidelijk meer” toenemen dan in de voorbije jaren van loonmatiging. Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de consumptie. Die zal geleidelijk aan toenemen, maar met een zekere vertraging.

Voor de regering was er opnieuw een waarschuwing over de begroting. Bij ongewijzigd beleid zal de begrotingstoestand in de komende jaren verslechteren. “De volgende regering zal nog inspanningen moeten doen om het tekort naar nul te brengen”, klinkt het.

Dit jaar zou het tekort dalen naar 0,8 procent. De daling is vooral het gevolg van tijdelijke effecten, benadrukte Langenus. Er waren een pak meer voorafbetalingen van vennootschapsbelastingen als gevolg van een verhoging van het tarief in het geval bedrijven onvoldoende voorafbetalingen doen.