Peiling: N-VA verliest aan Open VLD en CD&V, Francken de populairste

© Photo News

N-VA dekt haar rechterflank goed af. De partij verliest daarentegen wel stemmen in het centrum aan Open VLD en CD&V. Dat blijkt uit de jongste peiling van De Standaard, VRT, La Libre Belgique en RTBF, die afgenomen werd in volle Marrakech-crisis. Groen zet zijn opmars verder, terwijl SP.A zakt tot een nieuw historisch dieptepunt. Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus van Vlaanderen.

Met 28,3 procent moet N-VA zo’n 4 procentpunt inboeten ten opzichte van de federale verkiezingen van 2014 en ten opzichte van de vorige peiling in maart. Maar anders dan bij de gemeenteraadsverkiezingen is het niet Vlaams Belang dat daarvan profiteert. De extreemrechtse partij komt uit op 7,6 procent, al wordt het Vlaams Belang vaak onderschat in de peilingen.

Van de rechtse koers van N-VA lijken vooral CD&V en Open VLD te profiteren, die er beide op vooruitgaan in vergelijking met de vorige peiling in maart. CD&V komt nu uit op 18,7 procent, Open VLD op 17,5 procent. Beide partijen scoren meer dan 2 procentpunt beter dan enkele maanden geleden.

De sterkste stijging is voor Groen, dat nu de op drie na grootste partij wordt in Vlaanderen, met 16 procent of 7,4 procentpunt meer dan vier jaar geleden. Het grootste slachtoffer daarvan lijkt SP.A, dat wegzakt tot een vijfde plaats in Vlaanderen en 9,2 procent van de stemmen, een nieuw dieptepunt. De partij verliest 4,8 procentpunt tegenover 2014. Ook tegenover de vorige peiling doen de socialisten het nog iets slechter.

PVDA blijft steken op 2,5 procent van de stemmen, 0,4 procentpunt minder dan in 2014 maar bijna een halvering tegenover de vorige peiling in maart.

“Zoooo dankbaar”

Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus van Vlaanderen: 51 procent kan zich inbeelden op hem te stemmen. “Zoooo dankbaar”, schrijft Francken dinsdagochtend als reactie op Twitter. “We werken keihard verder. Nooit opgeven. Nooit.”

PS blijft ondanks verlies één in Wallonië, Ecolo primus in Brussel

In Wallonië blijft PS ondanks zwaar verlies de grootste partij. Ook MR krijgt klappen en zakt onder de 20 procent. De Franstalige liberalen zien Ecolo tot op enkele tienden naderen. PTB (PVDA) is de vierde partij. In Brussel wordt Ecolo de grootste partij, voor MR en PS. N-VA is groter dan CDH en Groen wordt de tweede Nederlandstalige partij in het Brussels Gewest.

In Wallonië verliest de PS 6,6 procent in vergelijking met de verkiezingen van 2014 maar blijft het de grootste partij met 25,4 procent. MR, dat bij de peiling van maart over de socialisten wipte, boet in vergelijking met 2014 5,9 procent in en wordt opnieuw tweede met 19,9 procent. Dat is nauwelijks meer dan Ecolo, dat met 19,7 procent maar liefst 11,6 procent wint. Tweede grote winnaar is PTB (PVDA) dat 8,5 procent wint en op 14 procent komt, waardoor CDH de vijfde partij wordt met 10,4 procent (-3,6%). PP gaat een half procent vooruit en haalt net de kiesdrempel met 5,1 procent.

In het Brussels Gewest worden de kaarten grondig geschud in vergelijking met de stembusgang van 2014. Ecolo wordt de grootste partij met 19,1 procent (+8,6%), gevolgd door MR met 17,4 procent (-5,7%), terwijl PS maar liefst 9,1 procent verliest en op 15,8 procent strandt. PTB-PVDA wipt naar de vierde plaats met 11,5 procent (+7,7%), gevolgd door DéFI (10,3%) en CDH (5,6%). Daarmee worden de humanisten kleiner dan de grootste Nederlandstalige partij N-VA, die meer dan verdubbelt tot 6 procent. Groen is de tweede Nederlandstalige partij met 3,9 procent, gevolgd door CD&V (3,1%), SP.A (2,7) en Open VLD (1,1%), in 2014 nog de grootste Nederlandstalige partij in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten