Lefevere speelt open kaart over “te sympathieke” Lampaert en Evenepoel: “Zijn ouders zaten er wat verveeld mee”

Bron © Krant van West-Vlaanderen

Foto: Inge Kinnet

Quick Step-manager Patrick Lefevere heeft zijn toptalent Remco Evenepoel (18) opdracht gegeven voor het coachen afscheid te nemen van de man die hem tot dusver begeleidde in de jeugdcategorieën. Althans, oud-marathonloper Fred Vandervennet maakt niet meer de trainingsschema’s van het toptalent.

Lefevere zegt in een interview met de Krant van West-Vlaanderen dat Remco nu de schema’s moet volgen van Quick Step-trainer Koen Pelgrim. “De ouders zaten er wat verveeld mee. Ik heb hen gezegd dat ze correct moeten zijn en hem moesten bedanken voor wat hij gedaan heeft, maar dat er nu andere trainingstechnieken zijn en hij door iemand van de ploeg zou worden begeleid. Remco weet heel goed wat hij wil en dat hij zich momenteel prima voelt bij de trainingen van Koen.”

Vandervennet (66) is al jaren trainer-coach in het wielrennen. In een eerder interview met dezelfde Krant van West-Vlaanderen zei de oud-kampioen overigens te beseffen dat hij gaandeweg minder vat zou hebben op Evenepoel, eens die bij professionele teams onderdak zou vinden.

Recepties

In hetzelfde interview met de West-Vlaamse krant, maakt Lefevere zich ook wat zorgen over Belgisch kampioen en Flandrien Yves Lampaert. “Ik vind dat Lampaert een beetje te veel criteriums gereden heeft en naar iets te veel recepties is gegaan. Hij zegt bijna tegen niets neen. Hij stelt zich open en is heel sympathiek in zijn taalgebruik. De mensen horen dat graag en denken dat hij een bezit van hen is. Maar je moet ergens een grens trekken.”

Lefevere kijkt alleszins uit naar de prestaties van Lampaert, nu de West-Vlaming in een nieuwe rol zit bij het team. “Zal hij met die druk kunnen omgaan? Wel dat is mijn vraag. Tot vandaag was hij de underdog en dat speelde hij ook goed. Je had bij ons Boonen, Gilbert, Terpstra en Stybar. Daar stond Yves onder. Maar Boonen is gestopt en Terpstra is weg. En in Harelbeke heeft Yves – niet negatief bedoeld – ook nog eens een lesje van Terpstra gekregen. Ik hoop dat hij daaruit heeft geleerd. Laat ons een kat een kat noemen. Als Yves in een Ronde van Vlaanderen met Sagan of Van Avermaet naar de meet moet, is hij kansloos. Na 260 km weet je door de staat van frisheid natuurlijk nooit wat er gebeurt, maar Yves kennende. Hij is soms nogal wild hé, dat zie je ook in zijn kopbeurten.”

Foute keuze

Lefevere vindt ook dat een van zijn vroegere discipelen Julien Vermote een fout heeft gemaakt door Quick Step te verlaten. Vermote was een meesterhelper, maar verkaste het voorbije seizoen naar Dimension Data om daar zijn eigen kans te gaan.

“Julien Vermote heeft niet de juiste keuze gemaakt, maar het was zijn beslissing. Ik heb er geen probleem mee. Tijdens de Tour zei zijn vader in Lourdes: zou je hem nog terugnemen? Waarop ik zei: je doet precies alsof het avontuur al mislukt is, terwijl het pas begonnen is. Julien is een goede coureur, maar hij heeft praktisch niets van explosiviteit. En laat dat net een belangrijk element van het moderne wielrennen zijn.”

Dineren met Poetin

In het eindejaarsgesprek wordt de baas van het team van Deceuninck-Quick Step ook gevraagd met wie hij zeer graag nog eens zou gaan dineren. “Dat is een moeilijke… (na aarzelen) Vladimir Poetin! Die mysterieuze, gewezen KGB-spion. De rare snuiter die dat hele land op een bepaalde manier naar de welvaart probeert te sturen en nooit in zijn kaarten laat kijken. Het zou wel een tiengangenmenu moeten zijn, want als we beginnen bij zijn jeugd en tot nu doorgaan… Poetin heeft in zijn leven toch wel wat watertjes doorzwommen hé.’’

Door Guy Fransen
AANGERADEN